Konrád szerint Gyurcsánynak bizonyítania kellene

Az országnak szüksége van egy demokrata pártra – ebben „bizonyos mértékig" egyetért Gyurcsány Ferenc volt kormányfővel Konrád György író. Azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy amennyiben Gyurcsány bizonyít, ő legyen ennek az erőnek a vezetője.
– A gyengeség jelének tartom, ha minden kontroll nélkül, tömegesen engednek be olyan embereket az országba, akikről nem tudják, hogy kicsodák – mondta az MTI jelentése szerint Konrád György író az ATV Szabad szemmel című műsorában.

Orbán Viktor kormányfő azon kijelentését, mely szerint invázió van, és az egyetlen megoldás, ha nem engedünk be senkit, Konrád túlzásnak tartja. Úgy véli, ehelyett „okos befogadási politikára" lenne szükség, amelyben az emberiesség szempontjai dominálnak, és beengedjük azokat, akiknek a saját hazájukban veszélyben van életük.

Hozzátette, ha befogadjuk a migránsokat, óhatatlanul is importáljuk az adott térség problémáit, mint a törzsi vagy vallásháborúkat. „Ne gondoljuk azt, hogy ezek a háborúk a schengeni határon kívül maradnak" – hívta fel a figyelmet.

Úgy látja, Európának és Magyarországnak ezzel együtt is szüksége van arra, hogy migránsokat fogadjanak be, mert üzleti szempontok miatt is kapcsolatban kell lennünk a Közel-keleti népekkel. Arról is beszélt, hogy a muzulmán országban nincs demokrácia, és a lakosság nagy többsége helyesli, ha a politikai kérdéseket a legfőbb vallási tekintélyek döntik el. Ezek és az erőszak alkalmazása nem fér össze az európai normákkal – hangsúlyozta Konrád.

Az író elfogadja azt a nézetet, hogy a keresztények kevésbé veszélyesek, mint a muzulmánok, de azt nem fogadná el, hogy a muzulmánokat egyáltalán nem engedik be. Azt tartaná ideálisnak, ha személyes vizsgálódásnak vetnék alá a migránsokat. „A visszatoloncolás rettenetes lesz" – tette hozzá.

A miniszterelnököt ért bírálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy nem hiszi, hogy Orbán okozta a kialakult káoszt, hiszen szerinte az európai kormányok sem tudtak válaszolni a migrációs kihívásra.

Az író jelezte azt is: bizonyos mértékig egyetért Gyurcsány Ferenc DK-elnök azon javaslatával, amely szerint az országnak szüksége van egy demokrata pártra. Elképzelhetőnek tartja, hogy létrejön egy nagy politikai szervezet, amelyen belül különböző platformok vannak.

Szerinte az lenne a legjobb, ha a vezetők előválasztások során mutathatnák meg magukat a népnek, és így valaki kiemelkedhetne a pártból. Ez pedig akár Gyurcsány is lehetne – fogalmazott –, ha bizonyítja, hogy alkalmas erre a szerepre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.