Titkosszolgálati eszközökkel is keresi a rendőrség a pánikkeltőket

„Jó ideje lehetett hallani, hogy sokaknak a szemét csípik a Noise Night Life ezreket vonzó rendezvényei, s hogy a konkurencia komoly erőket mozgatott meg annak érdekében, hogy lejárassák a szervezőket", állítják Noise-rajongók. Mások az éjszakai szórakozóhelyeket ellenőrzés alatt tartó alvilági csoportokat sejtik a szombaton három halálos áldozatot követelő pánikkeltés miatt. A rendőrség titkosszolgálati eszközökkel is nyomoz.

Vasárnap öt személyt, a West Balkán vezetőit és a Noise Night Life szervezőit foglalkozás körében elkövetett több ember halálát okozó veszélyeztetés gyanújával őrizetbe vette a rendőrség. Az ügyészség várhatóan ma dönt arról, hogy indítványozza-e a bíróságnál a gyanúsítottak letartóztatását.

Szombaton három fiatal lány halt meg a West Balkán nevű szórakozóhelyen, amelyet - vasárnap közzétett nyilatkozatuk szerint - a biztonsági szolgálattal együtt bérelt ki szombatra a Noise Night Life szervezőgárdája. Ők (mármint a több ezer fiatalt vonzó buli szervezői) állításuk szerint nem tudták, hogy a szórakozóhelynek nincs érvényes működési engedélye. A rendezvényt az önkormányzatnak sem a szórakozóhely üzemeltetői, sem a rendezvény szervezői nem jelentették be.

A Nyugati tér és környéke (ide értve az aluljárót is) tele van térfigyelő kamerákkal, a rendőrség mégsem lépett a West Balkán előtt belépésre váró tömeg láttán. Horváth Katalin Fanny, a BRFK szóvivője ezt azzal indokolta, hogy a téren - különösen hétvégén - gyakran verődik össze nagyobb tömeg, mivel a környéken egymáshoz közel több szórakozóhely is található. A rendőrségnek nem kell bejelenteni a nagy tömegeket vonzó rendezvényeket, így azt a térfigyelő kamerák képeit figyelő illetékesek nem tudhatják, hogy az önkormányzatnál bejelentett, vagy „illegálisan" tartott rendezvényre gyülekeznek a fiatalok. Ha a kamerák nem látnak rendőri intézkedésre okot adó eseményt, valamilyen szabálysértést vagy bűncselekményt, a járőröknek nincs okuk fellépni a várakozókkal szemben.

Horváth Katalin Fanny elmondta: a Nyugati téren átautózó VI. kerületi rendőrjárőrök akkor érkeztek meg, amikor a biztonsági őrök a három áldozatot kivitték a térre, s megkísérelték újraéleszteni őket. A biztonságiak már hívták a mentőt, a rendőrök csak „ráerősítettek", hogy több kocsira lesz szükség, mert úgy tűnt, nagy a baj, majd a biztonságiakat felváltva folytatták a lányok újraélesztését a mentők kiérkezéséig. Sem ők, sem a mentők nem tudták azonban már megmenteni őket.

A három áldozat közül ketten a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium 11. évfolyamában tanultak, osztálytársak voltak. Az iskolában hétfőn zárt kapuk mögött emlékeztek rájuk diáktársaik, tanáraik - haláluk mindenkit megdöbbentett.

Még hétfőn is többen tényként állították a különböző internetes fórumokon, hogy valójában késelés történt, s az egyik gimnazista lányt, Kingát szúrta meg egy roma társaságból valaki, noha a belügyminiszter vasárnap esti sajtótájékoztatóján az igazságügyi orvosszakértő véleményére hivatkozva bejelentette: mindhárom áldozat halálát fulladás okozta. Az egyelőre tisztázatlan okból „pánikközeli állapotba került" és esztelen menekülésbe kezdő tömeg egyszerűen „agyontaposta" őket. Mégis, egyes portálokon többen, magukat szemtanúnak vallva, kitartanak amellett, hogy késelés történt.

A Noise-rajongók szerint nem véletlenül. A közösség számos tagja szerint jó ideje tudni lehetett már, hogy komoly érdekeket sért az ezreket vonzó bulisorozat, amelyet egy 21 éves fiú és barátai szerveztek. A válság miatt a fiatalok is egyre ritkábban jutnak el a diszkókba, ezért lettek egyre kedveltebbek az egy éjszaka több zenei irányzatot és DJ-t felvonultató, mindig más-más helyen rendezett olcsó megabulik, ezért gyűlik ott össze olykor három-négyezer fiatal is. A Noise-sok szerint a konkurencia már régóta készült rá, hogy balhékat robbant ki a Noise Nigth Life-rendezvényeken, verekedéseket provokál, hogy lejárassa a szervezőket abban a reményben, hogy a közönség majd elpártol tőlük és visszatér a régi, hagyományos diszkóklubokba. Mások az éjszakai életet ellenőrzés alatt tartó, a szórakozóhelyeken droggal és más tiltott szerekkel ellátó alvilági csoportokat sejtik a pánikkeltés mögött.

A fővárosi éjszakában komoly hagyománya van a szórakozóhelyek közti nemtelen konkurenciaháborúnak. A rendszerváltás utáni években kézigránátokat dobtak azokra a menő helyekre, amelyek nem fizettek a védelemért. Később a diszkók bombariadókkal igyekeztek lejáratni konkurenseiket; valaki felhívta a rendőrséget, hogy az „X szórakozóhelyen bombát helyeztünk el". A tűzszerészek kiürítették a helyiségeket, ami akár két-három órán át is eltarthatott, amit a szórakozni vágyók többsége nem várt meg, főleg nem télen.

A rendőrség a fenti lehetőségek egyikét sem zárja ki. Erre utal, hogy a nyílt nyomozás mellett hétfő óta titkosszolgálati eszközökkel is keresik a pánikkeltőket. Az eddigi tanúkihallgatások alapján valószínűnek látszik, hogy valaki a második és a harmadik szint közötti lépcsőn vagy a harmadik szint lépcsőhöz közeli részén minden ok nélkül „késelést" kiáltott, és ezzel féktelen menekülésre kényszerítette a közelében állókat.

A szórakozóhely túlzsúfolt volt. A három fiatal lány halálát - ahogy Pintér Sándor fogalmazott - a kapzsiság és a felelőtlenség okozta. Terézváros jegyzője, Sajtos Csilla hétfőn lapunknak azt mondta: a kerület vezetőjének jogszabály-módosítási kezdeményezéséhez már csatlakozott a II. és a XI. kerület vezetője is, de több vidéki településről is kaptak támogató e-maileket. A hasonló eseteket megelőzendő a kerület vezetése javasolni fogja az előzetes regisztrációs rendszer megszüntetését. „A jogszabályok lehetetlensége miatt vagyunk tehetetlenek", fogalmazott Sajtos Csilla, aki szerint a West Balkán tulajdonosai és vezetői többször is éltek, illetve visszaéltek a jog kínálta kiskapukkal. A terézvárosiak szerint kívánatos lenne a mai, előzetes regisztrációs rendszer megszüntetése, azaz, hogy az önkormányzat csak annak adhasson működési engedélyt, aki az ahhoz szükséges hatósági engedélyeket már beszerezte. Szigorítanák a szankciókat, és az önkormányzat mellett a rendőrségnek is jogot adnának az azonnali helyiségbezárásra.

Pintér Sándor a szórakozóhelyeken szigorú ellenőrzéseket ígért, egyidejűleg utasította az illetékes hatóságokat és a tárca illetékes vezetőit a hatályos jogszabályok felülvizsgálatára, a szükséges módosítási javaslatok előterjesztésére. Hétfőn megszólalt az ügyben az ombudsman is. Szabó Máté az alkalmi, megfélemlítő, de hatástalan razziák és jogszabály-módosítások helyett, a jegyzők és az ellenőrzésre jogosult szervezetek és hatóságok munkájának összehangolását sürgette.

Mint beszámoltunk róla, a West Balkán hivatalosan csak este tízig, és legfeljebb 300 főt fogadhatott volna. Sajtos Csilla kérdésünkre elmondta: az önkormányzat honlapján az „eltérő nyitva tartásra jogosult üzletek sorában található West Balkán Presszó (amely este héttől hajnali négyig, bizonyos napokon ötig is nyitva tarthat) nem azonos azzal a szórakozóhellyel, ahol a tragédia történt.

A West Balkánhoz vezető lépcsőt őrzik a rendőrök két nappal a tragédia után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.