Kongresszus a heroikus küzdelemről

„Védjük meg Magyarországot!” – e mottó jegyében rendezik meg vasárnap a Millenárison a Fidesz tisztújító kongresszusát, melynek az előzetes tervek szerint az uniós bevándorlási kvóta elleni küzdelem lesz a legfontosabb üzenete.

Ha igazak a hírek, miszerint Orbán Viktor a 2018-as választások megnyerése után idővel akár egy uniós posztot is kinézhet magának, akkor a kongresszuson egy olyan beszédnek kell elhangzania a részéről, amely ­Európa megmentőjévé és hősévé avathatja, legalábbis a jobboldalon és az európai szélsőjobboldali erők szemében.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Munkatársunknak tegnap megerősítették, hogy vasárnap a bevándorlás- és migrációs ügyben a Fidesz-kongresszuson egy uniós­ kvóták elleni politikai nyilatkozatot fogadnak el, amelyet az egyetlen posztján maradó alelnök, az európai parlamenti képviselő, Pelczné Gáll Ildikó terjeszt elő. A politikus rendületlenül élvezi a miniszterelnök bizalmát. A Fidesz-elnökségről kiszivárgott hírek szerint a politikai nyilatkozat a kormány számára biztosít erős legitimitást a nemrégiben elindított országos aláírásgyűjtési akcióval együtt.

Kósa Lajos, a párt parlamenti frakcióvezetője pénteken közölte: hat nap alatt negyedmillió aláírást gyűjtött a Fidesz a kötelező betelepítési kvóta ellen. A Fidesz-frakció már benyújtotta azt a törvényjavaslatot, mely arra kötelezi a kormányt, hogy forduljon az Európai Unió Bíróságához, és kérje a kvóták alkalmazásáról az uniós előírás megsemmisítését.

A tisztújításon Orbán Viktor az egyetlen elnökjelölt, információink szerint a Fidesz-kongresszust előkészítő elnökségi ülésén nem született olyan írásos javaslat, hogy vasárnap nevezzék meg a Fidesz 2018-as miniszterelnök-jelöltjét is. Ez nyilvánvalóan Orbán Viktor lesz, maga a miniszterelnök is elmondta már, alig várja, hogy 2018-ban is ringbe léphessen. Volt olyan elnökségi tag, aki azt mondta, hogy ez aktuális lenne, és a helyszíni jelölést sem zárta ki. Mások viszont azon a véleményen voltak: egy ilyen határozat elterelné a figyelmet a bevándorlás elleni „heroikus küzdelemről”.

Ami a Fidesz-vezérkart illeti; már korábban eldőlt: Kövér Lászlót jelölik ismét a választmány vezetőjének. A Fidesz négy alelnöki posztjára Pelczné Gáll Ildikó, Gulyás Gergely, Kubatov Gábor és Németh Szilárd kapott jelölést. A mostani alelnökök közül ­Pokorni Zoltán eltávolodott a nagypolitikától, a Hegyvidék polgármestere nem aspirál az alelnökségre. Kósa Lajos frakcióvezető, ­Lázár János pedig a Miniszterelnökség vezetője, s az orbáni elv szerint „egy ember egy poszt”.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.