Visszatérhet-e a fekete macska? - Konferencia a nyilas puccs évfordulóján

A mai magyar szélsőjobboldal a nyilasok hatalomátvételéből táplálkozik - jelentette ki Vitányi Iván szocialista képviselő a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szervezete és Ifjúsági Testülete által megrendezett konferencián a Politikatörténeti Intézetben.

"A fasizmusról itt és most" című rendezvényt a nyilas hatalomátvétel hatvannegyedik évfordulója alkalmából rendezte meg a civil szervezet.

Hanti Vilmos MEASZ elnök elmondta, hogy a szélsőjobboldali előretörést csak összefogással lehet megállítani, ehhez azonban szükség van a politika részvételére is - utalt a jelen lévő Vitányira, illetve Vajnai Attilára, a Munkáspárt 2006 alelnökére.

Ormos Mária történész szerint a fasizmus kialakulását nem lehet puszta szellemtörténeti fejtegetésekből levezetni: a jelen határozza meg, hogy a vezetés mely elemeket alkalmazza, építi be politikájába. Sötétben persze minden macska fekete - mondta a történész, és hozzátette, hogy az európai fasiszta diktatúrák térhódításában nagy szerepet játszott a gazdaság válsága. A társadalom egyensúlyának kibillenését jelzi a Magyar Gárdához hasonló szervezetek megalakulása is - jegyezte meg a Ormos Mária.

Póczik Szilveszter történész álláspontja szerint a magyar társadalomban nincsenek meg a fasizmus kialakulását segítő tényezők, mint például az egységes ellenségkép, vagy a militarista szemlélet. - Ezek a fiatalok akár vörös zászló alatt is randalírozhatnának - mondta Póczik, hangsúlyozván, hogy a német mintához hasonló, fiatal korban elkezdett politikai nevelés javíthatna a helyzeten.

Nincs különbség Hugo Chávez, Robert Fico és Orbán Viktor üzenetei között - jelentette ki Tamás Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének igazgatója a válságokra adott baloldali válaszok kapcsán. Tamás egyetértett abban, hogy jelenleg nincsen valós fasiszta veszély Magyarországon, mivel a radikális jobboldal csupán annak levetett álarcát viseli. Egy jelenleg is tartó vizsgálat részeredményeit illetően elmondta: a magyar társadalom tizenöt százaléka venne részt valamilyen erőszakos, az államhatalom ellen irányuló akcióban, de az említett réteg egyelőre nehezen behatárolható.

A baloldal nem mondhat le a kapitalizmus bírálatáról akkor, amikor a rendszerkritikai funkciót a szélsőjobboldal tölti be - figyelmeztetett záró előadásában Földes György, a PTI igazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.