Koncepciós eljárás Kodela László ellen?

Rosszindulatú csúsztatásnak, rágalomnak, politikai koncepciós eljárásnak nevezte Kodela László, a Magyar Közlönykiadó volt vezetője az elszámoltatási kormánybiztos keddi kijelentését, miszerint "törvénysértő módon" vett fel több millió forintot, aggályos körülmények között kötött szerződéseket, amiért a szaktárca büntetőfeljelentést tett.

Papcsák Ferenc kormánybiztos keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a Magyar Közlönykiadó Kft.-nél lefolytatott vizsgálat során egyebek mellett megállapították, hogy 2008-ban a kft. akkori ügyvezetője, Kodela László mint különböző kiadványok szerzője több szerződést kötött az általa vezetett állami társasággal "törvénysértő módon", tulajdonosi felhatalmazás nélkül, több mint 12 millió forint értékben.

A vizsgálat feltárta azt is - folytatta -, hogy Kodela László egy több száz millió forintos kehidakustányi ingatlanügylethez kapcsolódóan a tulajdonosi döntésekkel ellentétesen kötött meg, illetve teljesített különböző szerződéseket 36,5 millió forint összegben. Emellett megállapították, hogy Kodela László a társaság tulajdonában álló bankkártyával a tulajdonos hozzájárulása nélkül "sajátjaként rendelkezett", a kártyáról rendszeresen teljesített magánjellegű kifizetéseket, ezért hűtlen kezelés, sikkasztás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt feljelentést tett az érintett minisztérium - közölte az elszámoltatási kormánybiztos.

Papcsák Ferenc kijelentéseire reagálva a Magyar Közlönykiadó volt ügyvezető igazgatója az MTI-nek küldött szerdai közleményében leszögezi: a cégnél semmiféle törvénysértés nem történt. A különböző kiadványok társszerzőjeként, szerkesztőjeként, lektoraként végzett munkája honoráriumát többségében írásbeli engedély alapján vette fel - írja Kodela László. A kehidakustányi Deák Ferenc Akadémia 180 millió forintos vételárát a Közlönykiadó három év alatt részletekben fizette ki az önkormányzatnak, az ehhez kapcsolódó építési tervek a jogszabályok alapján készültek el, és a társaság vagyoni portfoliójának értékes elemeit jelentik, ezzel kapcsolatban semmilyen aggályos szerződés nem született.

A volt ügyvezető szerint a Magyar Közlönykiadó és az ő nevére együttesen kiállított business hitelkártya használatával kapcsolatban sem történt szabálytalanság, mivel az esetenkénti magánhasználat pontos ellenértékét nyolc napon belül a társaság pénztárába befizette.

Kodela László közölte: a csaknem három hónapos belső vizsgálat során egyetlen egyszer sem hallgatták meg, ügyvezetői tisztségéből a jogszabályok megsértésével, törvénytelenül távolítottak el, a kiadó épületéből kitiltották, járandóságaitól megfosztották, ezért nem volt meglepetés számára a kormánybiztos önkormányzati választások előtti, "jól időzített" bejelentése.

Nem lehettek illúziói, mivel Gál András Levente, a kancellária közigazgatási államtitkára már június elején jelezte, hogy ha önként nem mond le tisztségéről, annak "egyéb következményei" is lehetnek" - írta Kodela László.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.