Kőműves kanalat kapott L. Simon

A Várnegyed felújítását össze kell hangolni a múzeumi negyed fejlesztéseivel – hangsúlyozta L. Simon László parlamenti államtitkár a Budavári Önkormányzat mai „Új utakon" című konferenciáján.

A Miniszterelnökség miniszterhelyettese a tanácskozás külföldi vendégeire tekintettel kiemelte: a kormány már a vár felújításáról való gondolkodás első pillanatától széleskörű társadalmi párbeszédre törekedett. Erre hozták létre a Hauszmann-bizottságot is, amelyben többek között építészek, muzeológusok, az érintett önkormányzatok képviselői kaptak helyet. Úgy kéthavonta megvitatják a teendőket, legutóbb közlekedési kérdések és a barlangrendszer hasznosítása került napirendre.

A megújult Vár 98 százaléka kulturális funkciót kap, de hogy melyik épületet mire használják a jövőben, azt még nem tudni. De a Vár biztosan szolgál majd állami reprezentációs célokat. A felújított Karmelita Kolostorba költözik a miniszterelnökség. Visszaépítik a testőrség 1971-ben lebontott épületét, amelynek egy részében a díszőrséget helyezik el. Újra lesz lépcső a Széchenyi könyvtár és a testőrségi épület között, és újraépítik az egykori lovarda a Csikós udvarban, a mélygarázs tetején. Erre 2 milliárd forintot különített el a kormány. Félmilliárdot költenek a Táncsics börtön helyreállítására, és lesz forrás az erdélyi bástya rekonstrukciójára is. (A Hauszmann Bizottság első ülésén Orbán Viktor miniszterelnök 200 milliárd forintra becsülte a várrekonstrukció teljes költségét.)

L. Simon László rendkívül elégedett volt a Várkert Bazár felújításával. Úgy vélte, hogy az eddigi százezres látogató szám igazolta a kormány döntését. A korszerű multifunkcionális rendezvénytér pedig piaci szempontból is alátámasztja ezt.

Az államtitkár végül Ybl Miklóst parafrazálva azzal zárta, hogy nem csak vitatkozni akarnak a vár felújításáról, hanem meg is csinálni, méghozzá tíz éven belül. Veres Dávid Olivér, a Demokratikus Koalíció első kerületi önkormányzati képviselője a köszöntő végén egy kőműves kanalat adott át az államtitkárnak és Nagy Gábor Tamás budavári polgármesternek a későbbi garanciális munkákhoz. L. Simon megígérte, hogy használni is fogja a vár felújításakor.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.