Kommunistátlanítaná az utcaneveket a Fidesz

Törvénnyel irtaná ki a pártállami időkre, illetve az egykori kommunistákra emlékeztető utcaneveket öt kormánypárti politikus. Lenin vagy a tanácsköztársaság véreskezű népbiztosa, Szamuely Tibor mellett törölni kellene Marx és Engels nevét is.

Utca vagy tér nem viselheti olyan személy nevét, aki „a XX. század önkényuralmi politikai rendszereinek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, valamint az nem tartalmazhat elnevezés „olyan kifejezést, illetve olyan szervezet nevét, amely a XX. század önkényuralmi politikai rendszereire közvetlenül utal vagy annak emlékét idézi” - ilyen tartalmú módosító indítványt nyújtott be az önkormányzati törvény tervezetéhez a fideszes Csöbör Katalin, Németh Zoltán, Sági István, Vantara Gyula, valamint a KDNP-s Stágel Bence.

Az új utcanévtáblát Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere helyezi ki
Kurucz Árpád 2011.07.01. Digitális 2011. július 1. A Köztársaság tér a II. János Pál pápa tér elnevezést kapta. Az új utcanévtáblát Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere helyezi ki. Fotó: Kurucz Árpád

Indoklásuk szerint „hazánkban jelenleg egyre erősebb nyomás érezhető mind a lakosság, mind a média irányából a diktatúrákhoz, elsősorban a kommunista diktatúrához, valamint a tanácsköztársasághoz köthető személyekről elnevezett közterületi elnevezések, közintézmény nevek megváltoztatásával kapcsolatban”.

A politikusok emlékeztetnek rá, hogy korábban is több kísérlet történt a közterületek átnevezésére, de ezek a próbálkozások a helyi lakosság ellenállása miatt megbuktak. Az önkormányzati törvény tervezete azonban az okmányok – például a régi személyi, a lakcímkártya, a forgalmi engedély vagy a vállalkozói igazolványok – közterület átnevezésekor elkerülhetetlenül szükséges cseréjét, valamint a cégbejegyzések módosítását illetékmentessé tenné. A képviselők nyilván azt feltételezik, hogy emiatt a lakók már nagyobb megértéssel fogadnák az „önkényuralmi” utcanevek megváltoztatását.

A javaslat indoklásában a politikusok bőségesen szolgálnak példákkal is. A zsakutca.iksz.net portál gyűjtésére hivatkozva állítják: az országban még több mint negyven Lenin utca létezik, s majdnem ugyanennyi közterület emlékeztet a megszálló – egyes vélemények szerint inkább felszabadító – Vörös Hadseregre is. Egyébként Felszabadulás útjából is van még negyvennégy, Április 4. utcából pedig tizenegy darab.

Érdekes, de Vorosilov marsallról nem tesznek említést, aki 1945 és 47 között Magyarországon elévülhetetlen érdemeket szerzett a kommunista hatalomátvétel előkészítésében. Pedig az ő nevét is viseli még néhány utca. Miként a szovjet katonaként szolgált Steinmetz kapitányét is, akit parlamenterként gyilkoltak meg a német csapatok 1944 végén.

A listán jóval kisebb számban, de szerepel még Néphadsereg, Népköztársaság, Népfront, mi több, az állampárt egykori fegyveres élcsapatára emlékeztető Munkásőr utca is. Meg van féltucatnyi Vörös csillag utca, ami mindjárt tiltott önkényuralmi jelképre utal. A  gyűjtés azonban e tekintetben sem teljes, mert akad még egy település, ahol Ötéves terv utca is található.

De a Tanácsköztársaság felirat, illetve az 1919-es kommün egy-két emblematikus figurájának neve is olvasható utcatáblákon. Az egyik a véreskezű egykori népbiztos, Szamuely Tibor, akinek az emlékét tíz utca őrzi. Kollegája, Landler Jenő viszont 28 közterületnek ad nevet – mégsem szerepel a felsorolásban.

Ennél máig népszerűbbek a munkásmozgalom klasszikus gondolkodói, Marx és Engels: együttesen több mint ötven közterület emlékeztet rájuk. Amúgy más országokban ők ketten – bár a kommunizmus ideológiai megalapozásában kétségkívül volt szerepük – általában nincsenek tiltólistán.

Az egykori kommunisták közül Ságvári Endre a legfelkapottabb: csaknem hatvan utca viseli a nevét. Ő 1944-ben vesztette életét, amikor rálőtt a letartóztatására érkező csendőrökre – egyiküket halálosas megsebesítette –, akik viszonozták a tüzet.

Egyik kortársa volt Hámán Kató, az illegális kommunista Párt, a KMP meghatározó alakja, aki börtönben szerzett betegsége miatt halt meg 1936-ban. Lehet, hogy ma már nem haragszunk rá, ugyanis nem található a felsorolásban, pedig neki is van pár utcája.

Két másik kommunistáról, Sallai Imréről és Fürst Sándorról ugyancsak megfeledkeztek. Őket az 1931-ben elkövetett biatorbágyi merénylet után – a vasúti viadukt felrobbantása miatt huszonketten vesztették életüket – ártatlanul halálra ítélték. Kettőjük neve összesen több mint száznegyven utcában található meg.

A törvénytervezet szerint a mintegy tucatnyi utcás Frankel Leó sem kívánatos. Pedig ő nem is itthon, hanem Franciaországban fejtett ki igazán érdemi tevékenységet, és a párizsi kommün egyik vezetőjévé választották. Emlékét a Pere Lachaise temetőben obeliszk őrzi.

Bár nem az előterjesztésben, de van még Kádár utca, Szovjet utca és Horthy köz is Magyarországon. Igaz, az előbbi biztosan nem az MSZMP egykori első titkárára utal, de ha az öt képviselő logikáját követjük, sokakat mégis zavarhat. Miként a másik kettő is. Tessék törölni azokat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.