Kommunikációs hadviselés a budapesti terrorfenyegetés?

A szakértő szerint nem valóságos az azeri követségnek szóló üzenet, az örményeknek nem érdeke semmiféle terrorakció. Az üzenet küldőjeként megjelölt Titkos Örmény Hadsereg Örményország Felszabadításáért nevű szervezet már nagyon sok éve nem működik.

Azerbajdzsán budapesti nagykövetségének küldött keddi üzenetében az ASALA (Titkos Örmény Hadsereg Örményország Felszabadításáért) azeri diplomaták meggyilkolását, tömeges kivégzését helyezte kilátásba megtorlásul a Magyarországon életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt, ám Azerbajdzsánnak történt átadása után elnöki kegyelemmel szabadlábra helyezett és nemzeti hősként ünnepelt baltás gyilkos, Ramil Safarov büntetésének eltörléséért.

A '70-es években az egyik legaktívabb örmény terrorszervezetként ismert ASALA egykoron 43 török diplomatát gyilkolt meg, bosszúból az első világháború idején Törökország által elkövetett népirtásért. Keddi üzenetében a szervezet nevében e véres gyakorlat folytatását helyezik kilátásba ismeretlenek az azeriekkel szemben. 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő azonban a NOL-nak nyilatkozva rámutatott: az ASALA már sok-sok éve nem működik, és ő személy szerint nem tartja valószínűnek, hogy a történtek miatt felélesszék, újraszervezzék. – Örményországnak és az örmény népnek nem áll érdekében terrorcselekményekkel felhívni magára és ügyére a figyelmet. Jelenleg a világ egyik legerősebb, legbefolyásosabb lobbicsoportja az örmény. Terrortámadásokkal, politikai, etnikai gyilkosságokkal épp azt veszítenék el, ami számukra a legfontosabb, mert a legnagyobb erőt adja: a világ legtöbb országának szimpátiáját – szögezte le Nógrádi, aki szerint az azerbajdzsáni diplomaták meggyilkolásával való fenyegetőzés inkább csak afféle verbális háború része, semmint valóságos fenyegetés.

A rendőrség mindenesetre – miként azt Garamvölgyi László szóvivőtől megtudtuk – a fenyegetés hírére azonnal megerősítette Azerbajdzsán budapesti nagykövetségének védelmét, noha azt a Magyarországon dolgozó azerbajdzsáni diplomaták nem kérték. – Mindig a fogadó ország felelőssége, hogy gondoskodjon a külképviseletek és azok dolgozóinak biztonságáról – fogalmazott Garamvölgyi, aki szerint a rendőrség sem lebecsülni, sem túlreagálni nem szeretné a fenyegetést. – Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a partnerszolgálatokkal, és mindenkor a szükséges mértékű készültséget tartjuk fenn a képviselet körül – mondta az ORFK szóvivője. 

A Terrorelhárítási Központ szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy a TEK épp azzal a céllal jött létre, hogy megvédje Magyarország polgárait egy esetleges terrortámadástól, megelőzze és megakadályozza annak bekövetkezését. "Az azerbajdzsáni nagykövetséget ért fenyegetéssel kapcsolatban minden információt értékelünk és elemzünk, szoros együttműködésben a társszervekkel és partner szolgálatokkal. A Terrorelhárítási Központ mindent megtesz annak érdekében, hogy Magyarország polgárai és a diplomáciai testületek tagjai továbbra is a lehető legnagyobb biztonságban éljék mindennapjaikat".

A NOL úgy tudja, eddig egyetlen biztonságért felelős állam szerv és szervezet sem szerzett olyan információt, amely arra utalna, hogy a fenyegetést belátható időn belül bárki is be kívánná váltani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.