Kommandósok vitték el a nem létező Roma Gárda vezetőjét

őrizetbe vették a magát Daflics ezredesnek nevező B. Ferencet, aki az interneten azt terjesztette, hogy Pécsett megalakította a Roma Gárdát, s e szervezet akár fegyverrel is megvédi a fenyegetett roma közösségeket. Frissítve.

A pécsi rendőrkapitányság értesülve B. Ferenc internetes bejegyzéséről, szeptember 5-én, szerdán nyomozást indított a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenység jogellenes szervezésének gyanújával. A vizsgálat csütörtökön azzal folytatódott, hogy a kommandósok elfogták és előállították B. Ferencet és a férfi négy ismerősét. A nyomozók az esti órákban már gyanúsítottként hallgatták ki B. Ferencet, és őrizetbe vették a 45 éves, többszörösen büntetett előéletű férfit. Ha bebizonyosodik, hogy B. Ferenc valóban gárdát szervezett, akkor tettéért, akár két év börtön is kiróható rá. A B. Ferenccel együtt előállított négy ismerős nem lett gyanúsított, őket tanúként hallgatták meg a nyomozók.

Mint arról írtunk, B. Ferenc – önmagét Daflics ezredesnek „előléptetve” – írt az általa létrehozott Roma Gárdáról a neten. A fogalmazási és helyesírási hibáktól hemzsegő bejegyzést utóbb egy, a férfi helyett a lapunknak nyilatkozó asszony valótlannak minősítette, s azt állította, hogy az írást B. Ferenc egyik ismerőse tulajdonképpen tréfából tette fel a világhálóra. Bárhogy is történt, a roma vezetők egy része komolyan vette, hogy létezik Roma Gárda.Kovács István, a mohácsi roma önkormányzat elnöke, aki egyben a Baranya megyei közgyűlés Fidesz által támogatott tagja együttműködési szerződést kötött B. Ferenccel. A „gárdaparancsnok” a megállapodásban vállalta, hogy csapatával biztonsági feladatokat lát el a Duna parti város roma rendezvényein.

B. Ferenc a baranyai cigány önkormányzat vezetőjének, Hegedűs Istvánnak is felajánlotta szolgálatait, ám a megyei elnök arról igyekezett meggyőzni az „ezredes”-t, hogy ne szervezzen etnikai alapon félkatonai szervezetet. Hegedűs szerint egy roma gárda mélyítené az ellentétet a többségi és a roma társadalom között, ezért semmiképp sem szabad létrehozni ilyen jellegű szervezetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.