Kommandósok csaptak le az őrző-védőkre

Félmilliárd forintos adóhiányt találtak egy őrző-védő tevékenységgel foglalkozó, dél-dunántúli cégcsoportnál a nyomozók. Az ügynek 14 gyanúsítottja van, közülük öten kerültek előzetes letartóztatásba.
Több hónapos nyomozás után – kommandósok bevetésével – három megyében 40 helyszínen csaptak le a nyomozók arra a 12 vállalkozást integráló cégcsoportra, amelynek tulajdonosait és vezetőit bűnszervezetben elkövetett, nagy hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítja a NAV Dél-Dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.

Kuperczkó Adrienn, az igazgatóság sajtóreferense elmondta, hogy három dél-dunántúli őrző-védő cég – a gyanú szerint – oly módon csalt adót, hogy az alkalmazottait közvetítő cégeken keresztül dolgoztatta, ám a beiktatott gazdasági társaságok csak azt a célt szolgálták, hogy fiktív számlákat kibocsátva növeljék a három vállalkozás nettó bevételét. Az így szerzett többletbevételt a cég vezetői tették zsebre. A számlakibocsátó cégek egy részét idegenekre íratták és felszámolásba vitték.

Az ügynek 14 gyanúsítottja van, közülük négy férfi és egy nő a rács mögött várja a vizsgálat folytatását.

A gyanúsítottak irodáiban és lakásán összesen 300 millió forint értékben foglaltak le pénzt, valamint ingó és ingatlan vagyontárgyakat, emellett 21 bankszámlát zároltak. A Pécsett és környékén élő gyanúsítottakat – ha bűnösségük bebizonyosodik – hosszú börtönbüntetés fenyegeti, hisz a feltárt cselekmények maximális büntetőtétele húsz év.

A pécsi adónyomozók egy évvel ezelőtt már megbuktattak egy hasonló módon „dolgozó” bűnbandát. Akkor is az történt, hogy őrző-védő vállalkozások vezetői fiktív számlákat kibocsátó cégek közbeiktatásával növelték a bevételüket, később pedig ezeket a számlagyárakat ukrán állampolgárok és hajléktalanok nevére íratva „bedöntötték”. Az általunk megkérdezett biztonsági cégvezetők szerint ez a módszer országosan elterjedt, amit az indított el, hogy az őrző-védő piacon a vállalkozások gyakran egymás alá ígérnek, s a társaságok adócsalás nélkül nem tudják kigazdálkodni a fennmaradáshoz szükséges bevételt és nyereséget.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.