Kommandós akció a Jászságban: rablókat kerestek, nem gyilkosokat

Nem a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság tetteseit, hanem egy régóta keresett rablóbanda tagjait fogták el a kommandósok Jászjákóhalmán.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális egységei a megyei rendőr-főkapitányság kérésére részt vettek egy akcióban Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az elfogott személyek azonban nem hozhatók összefüggésbe a Tartárszentgyörgyön történtekkel - nyilatkozta a NOL-nak péntek délben Bartha László, az NNI szóvivője.

Nincs összefüggés

Tatárszentgyörgy szombatról vasárnapra virradó éjjel. Rendőrök...                                                                                    ... és az elektromos szakértő
Tatárszentgyörgy szombatról vasárnapra virradó éjjel. Rendőrök... ... és az elektromos szakértő

Péntek délelőtt az MTI kérdésére Bartha László még „nem kívánta kommentálni" azt a több médiumban is megjelent értesülést, miszerint a rendőrség kedden a Szolnok megyei Jászjákohalmán egy kommandós akció keretéven elfogta a február végi tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság elkövetőit. A pénteki Magyar Nemzet, egy nappal korábban pedig a Jász-Nagykun-Szolnok megyei online hírportál arról írt ugyanis, hogy öt személyt vett őrizetbe a rendőrég és az eset - hivatalosan meg nem erősített értesüléseik szerint - összefüggésben van a tatárszentgyörgyi kettős gyilkossággal, ahol ismeretlenek felgyújtották a helyi cigánytelep szélső házát, majd vadászpukával lelőtték a házból kimenekülő 27 éves családfőt és öt éves kisfiát.

'Csapdába estek'

A NOL-nak az NNI szóvivője azt mondta: a rendőrség egy régóta keresett rablóbandára csapott le kedden a Jászságban. Egy ellenőrző ponton autójukkal megpróbáltak kitérni a rendőrök elől, de csapdába estek. A kocsiban gázfegyvert, rendőri jelvényt, gumibotot és láthatósági mellényt találtak. Az akcióban részt vettek a Nemzet Nyomozó Iroda speciális egységei is. Azonban az ügyben a Szolnok Megyei Rendőr-főkapitánság nyomoz tovább. Az NNI csak a rablók elfogásához nyújtott segítséget.

Az NNI továbbra is nagy erőkkel keresi tatárszentgyörgyi, és a több más település romatelepe ellen az elmúlt hónapokban végrehajtott fegyveres, Molotov-koktélos támadások tetteseit - egyelőre nem sok sikerrel.

Csak találgat a rendőrség?

Mint azt korábban Petőfi Attila, az NNI igazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta: a rendőrség feltételezése szerint két-három, a vadászfegyverekhez jól értő férfi lehet a támadó, akik terepjáróval (vagy terepen mozgékony), nagy (feltehetőleg sötét) autóval közlekednek. Mindenhol alapos felderítést végeztek.

A július óta tartó fegyveres rajtaütésekben 13, romák lakta házat ért támadás. Ezekben összesen 59-en laktak. Négyen meghaltak, és négyen szenvedtek súlyos sérüléseket lövésektől vagy tűztől. Petőfi Attila azt mondta: csak találgatni lehet, hogy a támadókat mi motiválta. Vélt vagy valós személyes sérelem megtorlása éppúgy szóba jöhet, mint a rasszista indíték.

A rendőrség összesen 24 millió forint jutalmat ajánlott fel annak, aki segít a romák elleni támadások felelőseit elfogni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.