Kómában az egészségügy - a szocialisták szerint

Az MSZP szerint a kormány a pénzkivonásokkal, valamint szervezetlen irányításával és hatalmi arroganciájával "kómában tartja" az egészségügyet. A Fidesz erre úgy reagált: ha a baloldalon múlt volna, már összeomlott volna a betegellátás.

Erről Kökény Mihály, a szocialisták szakpolitikusa beszélt pénteken, Budapesten újságíróknak, hangsúlyozva, Orbán Viktor kormányfő nem véletlenül hagyta említés nélkül kabinetje egészségügy-politikáját a Wall Street Journalnak adott interjújában. "A kiábrándultság csendje uralkodik a lepukkant kórházak falai között" - fogalmazott a volt miniszter, aki szerint elmaradni látszik az egészségügyi dolgozók béremelése. Hozzátette, az érintettek csak illetménykiegészítésre számíthatnak, a két évvel ezelőtt befagyasztott ügyeleti díjak változására nem, így a hétköznap önkéntes ügyeletet vállaló orvosok a rendes órabérük mindössze 60 százalékára számíthatnak.

Kökény Mihály kiemelte továbbá, hogy a kórházaknak a tervezett illetménykiegészítésre sincs kellő fedezetük, hiszen többen már most sem tudják fizetni számláikat. Példaként említette a Péterfy Sándor utcai kórházat, ahol közlése szerint 2,5-3 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóknak.

A politikus kitért arra: nemcsak a pénzhiány, hanem a szervezetlen kormányzati irányítás és a kabinet hatalmi arroganciája is kedvezőtlenül hat az egészségügyre. Hozzátette, ezért találkozhatnak a betegek egyre többször ingerült orvosokkal, ápolókkal. Kiemelte, a sajtóban a napokban kritizált János kórház esete csak a jéghegy csúcsa, ugyanakkor remélik, hogy alaposan, az intézmény vezetésére kiterjedő vizsgálatot folytatnak az ügyben, mivel információk szerint a kórház menedzsmentjében Szócska Miklós egészségügyi államtitkár testvére is részt vesz önkéntes alapon.

Kökény Mihály a fentieken túl az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók folytatódó kivándorlását is aggasztónak nevezte. Az MSZP mindezen problémákat úgy oldaná meg kormányra kerülése esetén, hogy "befektetésként tekintene az egészségügyre", vagyis több pénzt fordítana az ágazatra - fogalmazta meg pártja ígéretét a politikus. Hangsúlyozta, kabinetalakításuk esetén az egészségügyi dolgozók alapbérét és ügyeleti díjait is emelnék, több praxispénzhez juttatnák a háziorvosokat, továbbá életpályamodellel és a kényszernyugdíjazás eltörlésével próbálnák mérsékelni a kivándorlást, miközben növelnék az orvostanhallgatók számát és helyreállítanák a középfokú ápolóképzést.

A Fidesz közleményben reagált Kökény Mihály sajtótájékoztatójára. Mint írták, ha a baloldalon múlt volna, már összeomlott volna a betegellátás. Szerintük a szocialisták kormányzása alatt a kórházak és a mentőszolgálat a működőképességük határára értek, az intézmények eladósodtak, a mentőautók lerobbantak, az egészségügyi dolgozók többsége pedig elhagyta a pályát. Hozzátették, a Gyurcsány-Bajnai-kormány cserbenhagyta az orvosokat, az ápolókat, a betegeket pedig vizitdíjjal és kórházi napidíjjal akarta sújtani.

A Fidesz sajtóirodája a kabinet intézkedéseit sorolva kitért arra: a jelenlegi kormány megkezdte a baloldal által felhalmozott kórházi adósságállomány csökkentését, az intézmények fejlesztését, az egészségügyi dolgozóknak béremelési program indult, új mentőállomások épülnek, és új mentőautók segítik a gyorsabb betegellátást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.