Kolompár sajnálja, hogy félremagyarázták

Hangulatkeltésnek tartja Kolompár Orbán a Fidesz-KDNP frakciószövetség emberi jogi munkacsoportjának azon felszólítását, hogy kérjen bocsánatot a kiskunlacházi gyermektámadásra tett kijelentése miatt. Azt sajnálja, hogy félremagyarázták a nyilatkozatát, amelyben "diákcsínynek" nevezte a 12 éves kiskunlacházi kislány megtámadását és kirablását.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a frakciószövetség emberi jogi munkacsoportjának kijelentésére az MTI-nek küldött közleményében kedden azzal reagált: roma vezetőként, demokrataként és családapaként is minden erőszakos cselekedetet  elítél, de ugyanígy elítéli az erőszakra buzdítást, a kirekesztő és megosztó magatartást.

A Fidesz-KDNP közleménye szerint a bocsánatkérés mellett a munkacsoport azt is elvárja, hogy Kolompár Orbán vonja vissza azt a kijelentését, amelyben "gyerekcsínynek" értékeli a kiskunlacházi  esetet. Mint a párt emlékeztetett: április 30-án egy 12 éves gyermek az iskolából tartott hazafelé, amikor elmondása szerint egy 8 fős, fiatalokból álló csoport közrefogta. Ketten lefogták, amíg a többiek kiürítették a zsebeit, táskáját kiborították, majd szexuális tartalmú megjegyzéseket tettek rá.

Kolompár Orbán sajnálatát fejezte ki, hogy az üggyel kapcsolatban tett nyilatkozatából kiragadtak "egy szerencsétlen  mondatrészt", amely "félremagyarázásra és újbóli hangulatkeltésre" adott okot.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet, tűrhetetlennek tartja, hogy "kiskorú cigánybűnözésről" beszéljen a település polgármestere,  "mint ahogy teszi a Prikezsia Gárda és az azt létrehozó Jobbik Párt". (A Magyar Gárdát az OCÖ és Kolompár Orbán többször nevezte  már a nyilvánosságban előtt Prikezsia Gárdának. Prikezsia cigány nyelven annyit jelent, hogy "szerencsétlenséget hozó", "minden rosszat megtestesítő".)

Az OCÖ elnöke közleményében felszólította a frakciószövetség  tagjait, hogy ténykedésüket terjesszék ki a Fidesz-KDNP és a Jobbik helyi együttműködéseire, ugyanis a "cigánybűnözést" a közbeszédben meghonosító volt Jobbik-alelnök is a Fidesz támogatásával jutott 2006-ban Szolnokon külsős bizottsági helyhez.

Hozzátette: "sajnálom, hogy az Önök padsoraiban helyet foglaló  romapolitikusok azon bizonyos három majom - jelenségben  szenvednek, hisz nem látnak, nem hallanak, és nem beszélnek. Vajon eljön-e az az idő, amikor a cigányság érdekében újra látnak, hallanak és mernek végre beszélni is? - írta Kolompár Orbán.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.