Kolompár Orbánt százmilliós károkozással gyanúsítják

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével és az Európai Közösségek pénzügyi érdekének megsértésével gyanúsították meg Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét. A gyanú szerint egy uniós foglalkoztatási program keretében kapott 140 milliós támogatás elszámolása során fiktív számlákkal és beszámolókkal okoztak százmilliós kárt.

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, valamint Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése bűntettével gyanúsította meg Kecskeméten a Vám- és Pénzügyőrség Regionális Nyomozóhivatala Kolompár Orbánt, az Országos Cigány Önkormányzat elnökét.

A vámnyomozók múlt év ősze óta vizsgálják több Bács-Kiskun megyei roma érdekképviseleti szervezetnek az EQUAL foglakoztatási programban igényelt támogatásainak az elszámolását. A megyei program gesztora a Kolompár Orbán vezette Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet volt.

A programban a megyei roma szervezetek 250 millió forint értékben igényeltek támogatást hazai, valamint uniós forrásból, amelyből 140 millió forintot meg is kaptak. Az elszámolások során a nyomozók nem valós beszámolókat és fiktív számlákat is találtak.

Szabó Ferenc, a nyomozást felügyelő Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes vezetője érdeklődésünkre elmondta: a vizsgálat szerint gyanúsított a hazai, valamint az uniós költségvetésnek százmillió forint értékben okozott kárt. Hozzátette: Kolompár Orbán nem tett vallomást és panasszal élt a gyanúsítás ellen. Mint megtudtuk, az ügyben még további gyanúsítások várhatók.

Mint ismert, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt emelt vádat Kolompár Orbán és három társa ellen, mert fiktív számlákkal "igazolták le" az Országos Foglakoztatási Közalapítványtól támogatásra kapott hétmillió forintot.

A per júniusban kezdődik Kecskeméten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.