Kolompár Orbán adminisztratív tévedései

Adminisztratív tévedéseknek nevezte Kolompár Orbán a Kecskeméti Városi Bíróságon hétfőn kezdődött büntetőperében azokat a hiányosságokat, amelyek alapján vádat emeltek ellene egy állami támogatás felhasználásával kapcsolatban.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökét és vádlott-társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, jelentős értékre elkövetett sikkasztással, számviteli fegyelem megsértésével és magánokirat-hamisítással vádolja a Kecskeméti Városi Ügyészség, mert az Országos Foglalkoztatási Közalapítványtól (OFA) roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részének felhasználását valótlan tartalmú számlákkal igazolta.

Kolompár Orbán a vallomástételhez hozott dokumentumokkal érkezik a Kecskeméti Városi Bíróságra 2009-ben

A vád szerint a Kolompár Orbán elsőrendű vádlott által vezetett, a vádbeli támogatást elnyerő Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet egy olyan kft.-vel kötött szerződést a programhoz kapcsolódó eszközbeszerzésre, amelynek 50 százalékában ő, a másik felében felesége, az ügyben harmadrendű vádlottként szereplő Kolompár Orbánné a tulajdonosa.

A foglalkoztatási projekthez kapcsolódóan a Zor Kft. végezhette el az OFA-projekt irodájául szolgáló épület festését, az irodabútorok és -felszerelések, valamint az egymillió forint értékű fénymásoló-gép beszerzését.
Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró többszöri kérdésére Kolompár Orbán úgy válaszolt: ezt sem ő, sem az OFA nem tartotta összeférhetetlennek.

A roma vezető azt mondta: a felesége által vezetett cég az ő kérésére, pusztán anyagi segítséget nyújtott a program végrehajtásában, ugyanis az OFA az első támogatási részletet nyolc hónap elteltével folyósította, és az átutalt összeget bérre és járulékokra költötték.

A vádhatóság sem állítja, hogy pénz tűnt volna el

Kolompár Orbán azt mondta: a szervezete a roma munkaerő piaci szolgáltató hálózat kialakítására című programot annak ellenére végrehajtotta, hogy a 13 millió forintos támogatásból 7 millió 221 ezer 846 forintot tudtak lehívni, és csak bér és járulék címén 2007. február 28-ig 7 millió 688 ezer 19 forintot fizettek ki. Hozzátette: a támogatási szerződés felbontása miatt pedig beperelte a közalapítványt. Az OCÖ elnöke állította: egyetlen forint sem tűnt el a programtámogatásból, szándékos kárt sem ő, sem a munkatársai nem okoztak, mindössze adminisztratív tévedések történhettek. A tanácsvezető bíró azt mondta, a vádhatóság sem állítja, hogy pénz tűnt volna el, viszont a bizonylatokon szereplő gazdasági tevékenység valótlan volt, mivel azok nem a bizonylatokon szereplő időpontokban, hanem később valósultak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.