Kollégiumot épít a Csányi Alapítvány

A Csányi Alapítvány félmilliárddal emeli alaptőkéjét annak érdekében, hogy kollégiumot építsen diákjainak a fővárosban.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója, az egyik leggazdagabb magyarországi vállalkozóként 2005-ben hozta létre tehetséggondozó alapítványát. Ez a civil kezdeményezés a jó adottságú, ám hátrányos helyzetű fiatalok számára biztosít iskolán kívüli  képzést tíz éves kortól a pályakezdésig. Az alapítvány – amelynek Jászberényben, Kaposváron, Pécsett és Nagybajomban van központja - a hozzá jelentkezők közül tesztekkel választja ki a legrátermettebbeket, aztán mentorok foglalkoznak a gyerekekkel, s az ő segítségükkel döntenek arról, hogy a fiatalok milyen képzésben részesüljenek.

Csányi Alapítvány
Csányi Alapítvány

Az alapítvány évente Életút Napot rendez, s ezen a gyerekek számot adnak tanulmányaikról és fejlődésükről. Szombaton a pécsi Nevelési Központban mutatta be tudását az alapítvány 114 diákja. Az Életút Napon fellépők zenéltek, szavaltak, színpadi műveket játszottak, emellett kiállítást rendeztek képzőművészeti alkotásaikból.

Többen írásban foglalták össze kutatásaikat, s ők is közszemlére tették dolgozataikat, így olvashattunk tanulmányt az ókori Egyiptomról, a görög-perzsa háborúkról, a mézeskalácskészítésről, a labdarúgásról és a serdülőkor  okozta biológiai és lelki változásokról. A legjobban teljesítő diákok jutalmakat kaptak, közülük huszonegyen részt vehetnek egy kéthetes, angliai nyelvtanfolyamon.

Pécsre eljött az alapító, és a műsor előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén 150 milliót fordítanak a gyerekek oktatására és szociális támogatására. (Csányi – tréfálkozva – megjegyezte, hogy a válság ellenére sem csökkent az alapítvány tehetőssége, mivel a vagyont nem OTP-, hanem állampapírokban tartják.) Ősztől 29 tizenévessel gyarapszik az alapítvány által felkarolt fiatalok tábora.

Az alapítvány jövőre kollégiumot épít Budapesten, mivel  szálláslehetőséget akar biztosítani azoknak a vidéki diákoknak, akik az alapítvány segítségével fővárosi egyetemeken folytatják  tanulmányaikat. A beruházás érdekében Csányi félmilliárd forinttal emeli az alapítvány alaptőkéjét.

Csányi Sándor beszélt arról is, hogy az alapítvány iránt nagy a külföldi érdeklődés, ezért rangos nemzetközi konferenciákra  hívják meg a kuratórium tagjait. Ennek oka főként az, hogy alapítvány életút-követő, s – Csányi tudomása szerint – nincs hasonló, tehetségápoló civil kezdeményezés a világban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.