Kollégánk kapta az első Lendvai-díjat

Első alkalommal adták át a Paul Lendvai publicista által alapított és róla elnevezett díjat csütörtökön Budapesten. Az újságírók számára kiírt elismerést Doros Judit, a Népszabadság munkatársa vehette át szociográfiai riportjáért, amely a Heves megyei Tard jelenkori állapotait mutatta be a napilapban.

Az emléklappal és pénzjutalommal járó díj átadó ünnepségén Paul Lendvai kiemelte: a magyar újságírásnak nem csak múltja van, most is vannak jeles képviselői. Mint mondta, a győztes cikk társadalmi kórképet mutat be a községben, ahol társadalmi feszültségek is kialakultak. Annak az óhajának adott hangot, hogy ilyen színvonalú cikkek politikai beállítottságtól függetlenül jelenjenek meg. Paul Lendvai hangsúlyozta: fontos, hogy a napi sajtóorgánumok és az időszakos lapok fennmaradjanak. 

Doros Judit az alapítótól, Paul Lendvaitól átveszi a díjat
Doros Judit, Paul Lendvai

Különös jelentősége van a nők szerepének nemcsak az újságírásban, hanem a kormányzatban és az Országgyűlésben is, azonban Magyarországon nagyon kevés nő vállal közéleti szerepet – említette meg a díjalapító.

Kovács Zoltán, a díjat odaítélő kuratórium elnöke elmondta: 32 pályázó küldött be 62 jó minőségű, közéleti tárgyú anyagot, ezek közül a legtöbb publicisztika volt, de akadtak közöttük tárcák, interjúk és tanulmányok is, amelyek legtöbbje szomorú hangulatú. A díjat Paul Lendvain kívül Kovács Zoltán, valamint a kuratórium további két tagja, Aczél Endre és Bojtár B. Endre nyújtotta át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.