Kolbászmérgezést okozhattak egy egri kistermelő ínyencségei

Alapos a gyanú, hogy egy egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botulizmusban négyen is, földrajzilag különböző helyszíneken, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elővigyázatosságból arra kéri a lakosságot, hogy az ügyben indított vizsgálat lezárásáig ne fogyasszanak a termékekből.

A botulizmus a köznyelvben kolbászmérgezésnek ismert, legsúlyosabb élelmiszer-mérgezés, amely halállal is végződhet. A hivatal közleményéből kiderül: a kistermelő készítményei – szarvasgombás pesto, humusz, különböző szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok – kis üvegekben „guormand company” márkajelzéssel, Keksz Zsolt nevével jelzetten, bio piacokon, delikátesz boltokban, bio üzletekben, fesztiválokon, vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba. Az egyik beteg az egy hete rendezett Hegyalja-fesztiválon vásárolt belőlük.

A NÉBIH az ügyben laboratóriumi vizsgálatokat folytat, a Heves megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság pedig a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, és kötelezte termékei visszagyűjtésére. Ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben ezekből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz, a zöldségkészítményt vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, vigye magával – hívták fel a figyelmet.

A botulizmus betegség tüneteit a Clostridium botulini nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsereterméke, toxinja okozza. A baktérium ezt, a legerősebb ismert szerves mérget, rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben (húsok, kolbászok, sonkák, zöldségkonzervek,) termeli, amelyből már 1 milligramm is halálos.

Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktériumméreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Kezdetben „csak” levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort-érzés lép fel, majd ezeket a tüneteket napok múlva követik a jellemzőbb, idegrendszeri tünetek: a távolságbecslés zavara, összetérő kancsalság, kettős látás, szédülés, olvasási problémák, pupillatágulat, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, rekedtség, gégebénulás, a kezdeti hasmenést felválthatja székrekedés, előfordulhat émelygés, hányás, hasi görcsök.

A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával jár – olvasható a NÉBIH közleményében. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.