'Kőkemény megszorítás a csekkadó'

A gazdasági lapok adataiból kiderült, hogy az emberek fizetik meg a tranzakciós illetékből várt 260 milliárd forintos költségvetési bevételt, a bankok teljes mértékben áthárítják a terheket.

Burány Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: "a kormány újabb hazugsága lepleződött le", a gazdasági lapok adataiból ugyanis kiderült, hogy az emberek fizetik meg a tranzakciós illetékből várt 260 milliárd forintos költségvetési bevételt.

A Világgazdaság hétfőn írt arról, hogy a piaci szereplők - a kormány korábbi kommunikációjával ellentétben - még részben sem "nyelik le" a tranzakciós illetéket, az idei év elején szinte valamennyi hitelintézet emelte a díjait.

"Ez kőkemény megszorítás (...) a bankok teljes egészében áthárítják ügyfeleikre - a vállalkozásokra, a munkavállalókra, a nyugdíjasokra és a pénzüket bankban tartókra - a sárgacsekk-adó fizetésének kötelezettségét" - fogalmazott a szocialista politikus.

Megjegyezte, ezt támasztják alá Kovács Levente szavai is. A Magyar Bankszövetség főtitkára a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hétfőn azt mondta: a tranzakciós illeték fogyasztási típusú adó, és az ilyen terheket végül általában a fogyasztó viseli.

Burány Sándor szerint az Orbán-kormány által bevezetett különadók mindegyikéről kiderült, hogy végső soron az ügyfelek fizetik meg, emellett azok hozzájárultak az infláció növekedéséhez, így a reálbércsökkenéshez is.

"Miközben tehát a kormány egyfolytában a karvalytőkével riogatott, az történt, hogy lett egy karvalykormányunk, amely elveszi, amit talál, és azt hazudja az embereknek, hogy valójában nem tőlük veszi el" - mondta az MSZP-s képviselő.

Hasonlóan vélekedik a tranzakciós illetékről az LMP is. Scheiring Gábor, a párt országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, hogy a "kormányzati trükkök ellenére" a megszorítások árát a háztartások és a munkahelyeket fenntartó vállalkozások fizetik meg. A tranzakciós illeték újabb kiadást, növekvő terhet jelent az embereknek és a termelő cégeknek.

A képviselő úgy véli, a tranzakciós illeték, valamint a többi, év közben kitalált új adó is bizonyítja, hogy amit "a kormány az egyik kezével ad, azt a másikkal elveszi". Az egykulcsos adó és az "elbaltázott" gazdaságpolitika miatti költségvetési lyuk betömködésére kivetett új adókkal a kormány valójában a középosztályt és szegényeket terheli.

Az LMP szerint a mindennapi pénzforgalom helyett a spekulációt kellene adóztatni, ezért csatlakozni kellene ahhoz a tizenegy EU-s tagországhoz, amely bevezeti a spekulációs célú tranzakciók megadóztatását - közölte Scheiring Gábor, hozzátéve: ennek bevételével csökkenthető lehetne az országnak az EU költségvetéséhez való hozzájárulása is.

A nol.hu korábbi cikkeit a témában ide kattintva olvashatja el!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.