Kóka vezetheti tovább az SZDSZ-frakciót

Fodor Gábor visszalépése után új riválist kellett legyőznie Kóka Jánosnak. Sikerült, így továbbra is ő vezetheti a liberálisok képviselőcsoportját.

Kóka Jánost választotta ismét vezetőjévé az SZDSZ parlamenti frakciója. Ezt Hankó-Faragó Miklós képviselő jelentette be a hétfő reggeli frakcióülés szünetében.

Kóka János az SZDSZ  újonnan megválasztott frakcióvezetője
Kóka János az SZDSZ újonnan megválasztott frakcióvezetője

A szavazás előtt Fodor Gábor pártelnöknek és Kóka Jánosnak nem sikerült megállapodnia, így végül Fodor egyoldalúan lépett vissza a jelöltségtől, miután további négy képviselőre érkezett jelölés.

At új jelöltek (Eörsi Mátyás, Gulyás József, Gusztos Péter és Hankó-Faragó) közül egyedül Gulyás vállalta a megmérettetést, Fodor ezt követően jelezte, hogy mégsem indul a frkcióvezetőségért (a tisztséget már múlt héten is sikertelenül próbálta megszerezni).

Az első szavazási forduló eredménytelen volt, mivel nem jött össze a szükséges kétharmados többség: Kókára 9, míg a Fodor-támogató Gulyásra 7 szavazat érkezett a tizenkilenc fős frakcióból. A második fordulóban Kóka 10-6 arányban győzte le Gulyás Józsefet, 3 képviselő mindkét fordulóban érvénytelenül szavazott.

Hankó Faragó Miklós tájékoztatása szerint 16 szavazattal újra frakcióvezető-helyettessé választotta a képviselőcsoport Gusztos Péter képviselőt, miután ő (mármint Hankó Faragó) nem vállalta a jelöltsége.

A választásokra azt követően került sor, hogy Kóka János és Gusztos Péter megbizatása december 5-én lejárt. (Kókát először tavaly decemberben választották frakcióvezetővé - akkor még egyhangúlag.) Múlt hétfőn azonban a frakció nem tudott dönteni, mivel mindkét jelöltre: Fodor Gáborra és Kóka Jánosra is 9-9 szavazat érkezett (Eörsi Mátyás akkor érvénytelenül szavazott).

A döntetlen eredmény után Fodor Gábor és több más SZDSZ-politikus is amellett foglalt állást, hogy mindkét jelölt lépjen vissza, és állapodjanak meg egy új, kompromisszumos jelöltben.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.