Maja modellt követ az SZDSZ?

Az erőegyesítésnek két módja van az SZDSZ-ben: az európai, konszenzuskereséssel megoldás, vagy a "maja modell": kitépni az ellenség szívét és megenni, hogy átszálljon az ereje - így jellemezte a Fodor-Kóka küzdelem lehetséges kiementelét belső fórumokon Magyar Bálint. Hétfőn frakcióvezetőt választ az SZDSZ képviselőcsoportja.

Az SZDSZ-ben újabb Fodor-Kóka megmérettetés következik. Ahogy a küldöttek között kétszer egymás után, most a frakcióban is döntetlen körüli a várható eredmény. Csakhogy itt garantáltan páratlan számú szavazó van, valaki tehát, ha minimálisan is, fölénybe kerül. Már, ha Eörsi Mátyás hazaérkezik külföldről a hétfői szavazásra. Ez szinte biztos, az azonban teljesen bizonytalan, hogy ki mellé áll. Márpedig ez döntő. A két csapat kilenc-kilenc emberrel felállt ugyanis. Akárhová is áll Eörsi, ott ő lesz a tizedik, a döntő szavazó.

Fodor frakcióvezetővé választását támogatja Béki Gabriella, Bőhm András, Gulyás József, Gusztos Péter, Horn Gábor, Kovács Kálmán, Velkey Gábor, és feltételezhetően Molnár Lajos. Nyilvánvalóan maga Fodor is.
Az ellentábort súlyosabb nevek alkotják, de számszerűen ők is csak kilenc szavazatot adhatnak. Kóka János frakcióvezetői megbizatásának meghosszabbítását pártolja Geberle Erzsébet, Hankó Faragó Miklós, Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Pető Iván, Sándor Klára, Világosi Gábor - és talán Lakos Imre.

A bizonytalanok lapunknak szinte egybehangzóan ugyanazt mondták: gondolnak ugyan valakire, de szívesebben vennék, ha az érintettek kiegyeznének.

A tét:  1. Fodor, ha nem frakcióvezető, nem fér hozzá az egyik legfontosabb politikai eszközhöz.
2. Kóka, ha elveszíti ezt a harcot is, egy lesz az SZDSZ képviselői közül. Jó néhány vereséggel a háta mögött.

Részletek a szombati Népszabadságban.

Kóka János frakcióvezetõ és Fodor Gábor  pártelnök az SZDSZ 20. születésnapja alkalmából rendezett sajtóbeszélgetésen Miskolcon.
Kóka János frakcióvezetõ és Fodor Gábor pártelnök az SZDSZ 20. születésnapja alkalmából rendezett sajtóbeszélgetésen Miskolcon.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.