Kóka Fodor lemondásáról: 'korábban kellett volna'

Fodornak tavaly szeptemberben kellett volna inkább lemondania, akkor talán a pártnak még ma is volna esélye - véli Kóka János, aki mindaddig nem mond le frakcióvezetői tisztségéről, amíg "van esély a sikeres válságkezelésre". Kóka szerint most arra kell koncentrálni, hogy az SZDSZ "súlyosan beteg, vagy már meghalt".

Jobb lett volna, ha Fodor Gábor tavaly szeptemberben mond le - reagált Kóka János a volt pártelnök búcsúzó sajtótájékoztatóján elhangzottakra az MTI-nek. Az SZDSZ frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy akkor talán a pártnak még ma is volna esélye.

"Akkor kellett volna lemondani, amikor Fodor Gábor a szakértői kormány létrehozása ürügyén vissza akarta vinni az SZDSZ-t a koalícióba" - jelentette ki Kóka János. Fodor Gábor neki címzett kijelentéseire az MTI-nek úgy reagált, hogy szerinte elég lett volna, ha a távozó elnök annyit mond: lemondok, mert elnökségem alatt tönkrement az SZDSZ.

Az MTI kérdésére határozottan kijelentette, hogy maga viszont nem mond le a frakcióvezetői posztról, amíg az országgyűlési képviselőcsoport többsége támogatja, illetve amíg van esély a sikeres válságkezelésre és az adócsökkentésre. Hozzátette, három hónappal ezelőtt az SZDSZ összes vezető testülete úgy döntött, hogy támogatják a válságkezelést. Emlékeztetett arra, hogy ezt támogatta a pártelnök, az országos tanács, az ügyvivő testület és a frakcióból 15 képviselő, köztük ő maga is.

A válságkezelés érdekében marad frakcióvezető

Szavai szerint azóta az ország elkerülte az államcsődöt, az euró ára 40 forinttal csökkent, és törvénybe foglaltak egy lényegében egykulcsos adórendszert. Leszögezte: nincs oka arra, hogy megváltoztassa a döntését, vagyis amíg a kormány és a frakció kitart a válságkezelés mellett, addig ő is ott marad a posztján.

Az országgyűlési képviselőcsoport munkáját úgy értékelte, hogy régóta a frakció a párt egyetlen működő testülete, amely keményen dolgozik és törvényjavaslatai vannak. Véleménye szerint a frakció most végre eredményeket is produkál.

Most valósítják meg igazán az SZDSZ-programját

Kijelentette, hogy az elmúlt három hónapban a frakció többet valósított meg az SZDSZ programjából, mint előtte a koalícióban. A parlamenti statisztikák szerint az SZDSZ-frakció jegyzi a törvényjavaslatok 20 százalékát, illetve a határozati javaslatok harmadát. "Ehhez persze nem elég beszélni, dolgozni is kell" - mondta Kóka János.

A párt helyzetére, illetve a következő parlamenti választásokra vonatkozó kérdésre úgy felelt, hogy esély mindig van, igaz, ez napról napra csökken. Véleménye szerint nem segített az elmúlt hetekben tapasztalható káosz, az, hogy "elindult a harc a koncért", illetve az sem, hogy a küldöttgyűlés előkészítését jogi nonszenszek sorozata kíséri. Hozzátette, nem segít az sem, hogy felnőtt emberek elfelejtik, hogy három hónappal ezelőtt mit ígértek. Magyarázatként közölte, hogy a Bajnai-kormány válságkezelő lépéseinek támogatására és az adócsökkentésre gondol.

Leszögezte: egy politikus nem attól politikus, hogy hetente változtatja a véleményét, hanem attól, hogy tudja, miben hisz, és képes amellett kitartani, képes aszerint cselekedni.

Az elnökválasztási csalásról roggyantak meg

A vasárnapra tervezett küldöttgyűlésről azt mondta, hogy "egy elnökválasztási csalást már szerveztek az SZDSZ-ben, így roggyant meg a párt". Véleménye szerint Fodor Gábornak úgy kellett volna lemondania, hogy átgondolt, világos menetrenddel történhessen meg a tisztújítás.

Kóka János azt mondta, most viszont a legfontosabb kérdésre kell összpontosítaniuk a figyelmüket: arra, hogy vajon az SZDSZ súlyosan beteg-e, vagy már meghalt. Kijelentette: ha beteg a párt, akkor jó gyógyszerre van szükség. Ha pedig meghalt, akkor méltósággal kell eltemetni, számba véve az eredményeket, megfogalmazva a végakaratot, és megköszönve a választók évtizedes támogatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.