Kódolják a hírtelevíziók adását

Újabb műsorokkal bővül a napokban a december elsején indult digitális földfelszíni tévésugárzás: az ATV és a Hír TV is hamarosan szerződést köt az Antenna Hungáriával. Viszont mindkét adás kódolt lesz.

Újabb műsorokkal bővül a napokban a december elsején indult digitális földfelszíni tévésugárzás. A Magyar  ATV szerda reggel írja alá tizenkét évre szóló szerződését az Antenna Hungáriával (AH). A Hír Televízió szintén megállapodott, küszöbön áll az aláírás. Viszont mindkét adás kódolt lesz, nézésükhöz külön dekóder kell majd.

- Mindenben megállapodtunk, csak a fordítás miatt maradt szerda reggelre a szerződés aláírása - nyilatkozta a Népszabadságnak Rózsa István, az ATV elnöke. A csatorna tizenkét évre szerződött az Antenna Hungáriával, az adás azonban kódolt lesz, vételéhez - a digitális adáshoz szükséges set-top-box (jelátalakító) mellett külön dekóderre is szüksége lesz a nézőknek.

A döntés abból fakad, hogy a csatorna legnagyobb bevételei a kábelszolgáltatóktól származnak, akik díjat szednek a  nézőktől az ATV terjesztéséért. Ebben a helyzetben inkorrekt lenne egy másik szolgáltató, például az Antenna Hungária rendszerében ingyenesen sugározni a műsorunkat - hangsúlyozta Rózsa István.

Az etikai kérdésen túl azoban nyilván anyagilag is szankcionálnák a kábelszolgáltatók - akiken keresztül a lakosság 80%-át eléri a csatorna -  ha a földfelszínen ingyenessé tenné a digitális sugárzást.

Felvetésünkre, hogy többen - köztük Majtényi László, az ORTT elnöke is - etikai problémákat vet fel a két hírcsatorna kódolt sugárzása miatt, Rózsa úgy válaszolt: a digitális átállást szabályozó törvény nem rendelkezik arról, hogy a kötelezően sugárzandó két hírcsatorna kódoltan vagy szabad hozzáféréssel kerüljön e az új rendszerbe; így ők törvénysértést nem követnek el.

Liszkay Gábor, a Hír TV elnöke lapunknak azt mondta: a technikai egyeztetés zajlik és aláírás előtt állnak az AH-val. A megállapodás részleteiről azonban - az AH üzelti titoktartási elvárására hivatkozva - nem kívánt nyilatkozni. Az adás kódolt sugárzásáról hasonlóképpen vélekedett, mint Rózsa István, hozzátéve: ők még a tévé honlapján nézhető online adást is "kódolják", azaz a valós idejű műsorfolyam nézéséért fizetni kell, ingyenesen csak a késleltett adás nézhető.

A két piacvezető kereskedelmi csatorna - a TV2 és az RTL Klub - kitart amellett, hogy jogi útra terelje viszonyát az Antenna Hungáriával.

ATV, RTV
ATV, RTV
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.