Kocsis Máté röghöz kötné a hajléktalanokat

A társadalmi mobilizáció súlyos korlátozását és a felelősség ide-oda tologatását vizionálják a szakmai szervezetek egy a hajléktalanokat érintő, Kocsis Máté nevéhez fűződő újabb törvényi szabályozásban - írja a Népszava.

A lap cikke szerint a VIII. kerületi polgármester és egyben a Fidesz hajléktalanügyi referense tavasszal tervezi az Országgyűlés elé terjeszteni azt a javaslatot, mely az önkormányzatok felelősségévé tenné azoknak a hajléktalanoknak az ellátását, akik a területükön veszítették el lakhatásukat. 

Kopiás Attila, a Börtön helyett lakhatást állampolgári hálózat szóvivője szerint a hajléktalanok "röghöz kötése" több szempontból is aggályos. Úgy véli, a Kocsis által felvázolt, a feudális felfogás jegyében fogant törvényi szabályozás elvenné a társadalom perifériáira szorult emberektől annak lehetőségét, hogy a nagyobb munkakínálattal kecsegtető nagyvárosokba menjenek szerencsét próbálni. A civil aktivista szerint a másik veszély abban rejlik, hogy az önkormányzatok a bejelentett lakcím és a tartózkodási hely gyakori eltérése miatt próbálják majd áthárítani a felelősséget egymásra, és így egyfajta pingpong-meccset játszanak majd a hajléktalanokkal.

Veres Barbara, az Új szemlélet nevű civil szervezet alapító tagja állítja: ez a "vissza a feladónak" politika nem tartható fenn, mivel a sokszor kis falvakból származó hajléktalanok ellátását nem bírná el az adott település önkormányzatának büdzséje, és ez átláthatatlanul bonyolulttá tenné a beígért állami normatíva-rendszert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.