Kocsis Máté: Laborc és P. Tamás erősen kétséges dolgokban is egyeztettek

Kocsis Máté szerint erősen kétséges dolgokban is egyeztetett Laborc Sándor, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója és P. Tamás, az Energol Rt. előzetes letartóztatásban levő volt vezetője. Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja erről Laborc Sándor keddi meghallgatása után beszélt újságíróknak.

Kocsis Máté elmondta: az Alkotmányvédelmi Hivatal a bizottság elé tárt dokumentumokat, és ezzel kapcsolatban kérdezték Laborc Sándort a testület zárt ülésén. A volt főigazgató az ügy érdemére vonatkozóan folyamatosan valótlanságokat állított, holott a bizottság tagjai előtt voltak a hiteles dokumentumok – közölte.

Kocsis Máté szerint önmagában az sem szerencsés, hogy találkozott Laborc és P. Tamás, de az ügy érdeméhez inkább az tartozik, hogy ott miről volt szó. Azok a dokumentumok, amelyeket Alkotmányvédelmi Hivatal kedden a testület tagjai elé tárt, további bűncselekmények gyanúját is felvetik, illetve büntetőeljárásokat indukálhatnak.

Mint mondta, Laborc és P. Tamás "korábban erősen kétséges dolgokban is egyeztettek". "Nem egyeztethető össze semmilyen törvény szellemével az, ami ezeken a megbeszéléseken folyhatott, folyt" – fogalmazott Kocsis Máté.

Közölte, kezdeményezték, hogy Alkotmányvédelmi Hivatalt kérje arra a testület: készítsen egy állásfoglalást, hogy az ügyre vonatkozó dokumentumok minősítése feloldható-e.

A Magyar Nemzet november 20-i számában azt írta, hogy kétszer bizonyosan találkozott Laborc Sándor a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójaként P. Tamással. A lap szerint egy budai nyilvános helyen 2007 és 2008 környékén két találkozó is zajlott a polgári elhárítás korábbi vezetője és a kilencvenes évek közepének alvilági leszámolásai kapcsán most előzetes letartóztatásban lévő volt olajos vállalkozó között.

Mile Lajos, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának LMP-s tagja a lap november 23-i számában megjelent cikkben kijelentette: ténymegállapító albizottságot hozna létre az LMP annak tisztázására, hogy milyen összefüggések vannak a kilencvenes évek olajügyleteiben is felbukkant személyek, egyes bűnözői körök és a titkosszolgálat között.

A lap november 23-i számában megjelent cikkben a parlament nemzetbiztonsági bizottságának LMP-s tagja arról beszélt, szerinte használna a titkosszolgálatok hitelességének, ha a testület ilyen módon tekintené át, milyen kapcsolatban álltak egymással a polgári, valamint a katonai nemzetbiztonsági szolgálatok és a bő két évtizede színre lépett alvilág.

A képviselő a lap kérdésére, hogy miként vélekedik a Gyurcsány-kormány által a Nemzetbiztonsági Hivatal élére kinevezett Laborc Sándor és az olajszőkítési ügyleteiről elhíresült P. Tamás kapcsolatáról, azt mondta: az ilyen kapcsolat különleges műveleti célból indokolt lehet, ám azt tisztázni kell, hogy ők ketten milyen formában, milyen körülmények között és milyen célból találkoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.