Kocsis Máté: a szív diktálja a tapsot

A közbiztonságért végzett munkában megkerülhetetlen a polgárőrség szerepe – erről Kocsis Máté (Fidesz), az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke beszélt szombaton, a polgárőrségnek az 1956-os forradalom 55. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségén.

Magyarországon polgárőrség nélkül, az Országos Polgárőr Szövetséghez tartozó - de csak a hozzá tartozó - polgárőr egyesületek nélkül a bűnözés megelőzése elképzelhetetlen – szögezte le a politikus. Szerinte az elmúlt időszak eseményei kapcsán világosan megfogalmazódott, hogy a polgárőrség számára elengedhetetlen az új élethelyzetekhez igazodó feltételek megteremtése. Ezért még ebben az évben új polgárőr törvény születik, amelynek alapján 2012-től nem csak céljaiban, hanem megjelenésükben is egységesek lesznek a hazai polgárőr szervezetek. – tette hozzá.

Kocsis Máté ennél is fontosabbnak nevezte, hogy a polgárőrök méltán kivívott megbecsülésén soha többé ne essen. „Főleg olyanok által nem, akik - visszaélve a polgárőr egyesületek alakításának szabadságával - lejáratták és kellemetlen helyzetbe hozták sok tízezer polgárőr áldozatos, mindennapi munkáját” – fogalmazott.

Kocsis Máté azt mondta: 1956-ban a magyar forradalmárok újítottak és átalakítottak, a nemzet közös akaratát valósították meg. Nem magánérdekek, személyeskedés vezette őket, hanem szabadságot akartak, változást, leváltani az idegen hatalmat. Az 56-os forradalmárok a törvényes rend helyreállításáért harcoltak, a magyarok jogaiért küzdöttek és azt védelmezték – tette hozzá.

Kocsis Máté szerint mai magyarokként, fél évszázaddal később megértjük az akkoriakat, akik egy átlátható, a hazugságok hálójából kiszabaduló, kitartóan és biztosan fejlődő, a magyarságát meg nem tagadó, tetterős és emberséges országot akartak 1956 októberében. Hozzátette: azt akarták, hogy az ország élén szabadon választott vezető álljon, s a magyar ember legyen a legfontosabb és –  fogalmazott – a szív diktálja a tapsot.  

A politikus szerint a magyar nemzet 1956-ban három tárgyból: érettségből, tetterőből és emberségből kitűnőre vizsgázott.

Ma ahhoz kell erőt meríteni a múltból - mutatott rá -, hogy  véghez vigyük, amit elődeink akartak: megteremteni Magyarország sikeres és átalakuló korszakát.

Párhuzamot vonva az akkori események és napjaink között, a politikus úgy fogalmazott: „mi megkaptuk az esélyt arra, hogy megnyissuk a magyarok új évszázadát vérontás nélkül”. Küldetésünk, s az 56-os hősöknek is tartozunk azzal, hogy olyan erős országgá tegyük Magyarországot, amilyet ez a nemzet megérdemel - hangoztatta.

A polgárőrség ünnepségén átadták az Év Polgárőre, az Év Polgárőr Egyesülete, az Év Polgárőr Pedagógusa, a Polgárőrség Sajtódíja és a Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrend kitüntetéseket és más elismeréseket. Az ünnepséget követően koszorút helyeztek el Kopácsi Sándor emléktáblájánál a Teve utcai rendőrszékház előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.