Kocsis és Kapolyi nem ment el a bíróságra

Elhalasztotta a bíróság annak a büntetőügynek a tárgyalását, amelyben Kocsis Istvánt, az MVM volt vezérigazgatóját és öt társát az ügyészség 15 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja.

A Kaposvári Törvényszéken hétfőn kezdődött volna el Kocsis István és társainak pere, ám a hat vádlott közül három nem jelent meg, így a bíróság elnapolta a tárgyalást. Az elmúlt húsz évben több állami céget – így a paksi atomerőművet, a Magyar Villamos Műveket, a MÁV Startot és a BKV-t - irányító 61 éves Kocsis Istvánt az ügyészség azzal vádolja, hogy a paksi erőmű, illetve MVM vezérigazgatójaként a cégei számára előnytelen szerződéseket kötött, s ezzel összesen 15,1 milliárd forint hátrányt okozott, amiből 3 milliárd nem térült meg. Az állami cégeknek kárt okozó kontraktusok megkötésében a vádirat szerint öt bűntársa volt Kocsisnak, akik között ott találjuk Kapolyi László, milliárdos vagyonnal bíró vállalkozót, volt szocialista parlamenti képviselőt. A további vádlott a paksi erőműben középvezetőként dolgozott, Kocsis irányítása idején.

Az ötöd- és a hatodrendű vádlott ül a Kaposvári Törvényszék tárgyalótermében
Kaposvár, 2013. január 21. Az ötöd- és a hatodrendű vádlott ül a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. tulajdonában álló Paksi Atomerőmű Zrt. volt vezérigazgatója, K. I. és 5 társa ellen hűtlen kezelés miatt indult büntetőper tárgyalásán a Kaposvári Törvényszék tárgyalótermében 2013. január 20-án. A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek, melynek következtében a MVM Zrt. sérelmére mintegy 15 milliárd forint vagyoni hátrány okoztak. MTI Fotó: Varga György

Az ügy korábban nagy sajtóvisszhangot kapott, ugyanakkor a vélt bűncselekmények teljes megértéshez szükséges részleteket sosem ismerhette meg a nyilvánosság. Erre a hétfői, első tárgyalási napon se volt lehetőség, hisz Kocsis és egyik vádlott társa betegségre, Kapolyi pedig védőváltásra hivatkozva nem jött el Kaposvárra. Ugyanakkor több vádlott védője indítványozta, hogy a törvényszék függessze fel az eljárást, és forduljon az Alkotmánybírósághoz, mivel a taláros testület döntése értelmében az Országos Bírósági Hivatalnak nem lett volna joga kijelölni tárgyalásra a somogyi megyeszékhelyt. A törvényszék a felfüggesztés dolgában még nem hozott döntést (előbb az OBH-tól kérnek állásfoglalást), ám a pert márciusra elhalasztották.

A történethez tartozik, hogy a hat, önmagát ártatlannak tartó vádlott a rendőrségi vizsgálat során végig együttműködött a nyomozó hatósággal, így – bár a vádiratban szereplő kárérték nagy – a bíróság egyikük előzetes letartóztatására sem látott okot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.