Demszky bizalmáról biztosította Kocsist

A liberális városvezetés szigorú vizsgálatot követel a BKV felügyelőbizottságától, de egyelőre nem kívánja meneszteni Kocsis István vezérigazgatót. A szocialisták viszont megválnának tőle.

Demszky Gábor főpolgármester abszolút bizalmáról biztosította Kocsis Istvánt, a BKV vezérigazgatóját a főpolgármesteri kabinet ülése előtt. Ezek után aligha meglepő, hogy a megbeszélés végén Steiner Pál MSZP-frakciavezető az MTI-nek azt nyilatkozta: BKV-vezérigazgatója  az SZDSZ támogatásával maradhat a posztján. John Emese SZDSZ-frakcióvezető mindezt úgy kommenálta, hogy személyi kérdések fel sem merültek az ülésen.

Kocsis István marad a BKV vezérigazgatója
Budapest, 2009. július 27. Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója nyilatkozik a sajtó képviselőinek a cég felügyelőbizottságának ülését követően, ahol meghallgatásán azt nyilatkozta, hogy nem érintett az egyik előző munkahelye, a Magyar Villamos Művek által kötött szerződésekben MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az MSZP elnökségi pénteki elnökségi ülésén egyhangú határozatban szólította fel Hagyó Miklós fpolgármester-helyettest a BKV végkielégítési ügyeinek, illetve menedzser szerződéseinek szigorú kivizsgálására és a szükséges következtetések levonására. Ezzel gyakorlatilag menyílt az út Kocsis István menesztése előtt.

Csakhogy a szocialisták egyedül maradtak ezzel a döntésükkel. Az SZDSZ  mindenáron megtartaná a Kocsis Istvánt a vezérigazgatói székben és ebbéli törekvésében lelkes támogatóra talált a Fideszben. A párt fővárosi frakcióvezetője, Tarlós István korábban többször megvédte a a BKV-vezért.

A kabinet mai ülés hivatalos eredménye egy tíz pontos intézkedési terv, amelynek fő célja a BKV iránti bizalom helyreállítása. Ennek érdekében a BKV igazgatóságával és a Gazdasági Bizottsággal együttműködve fel kell számolni a vagyonvesztéssel járó végkielégítési gyakorlatot.

A főváros vezetése nem tartja elfogadhatónak a menedzser-szerződések tartalmának eltitkolását az fb és a tulajdonos önkormányzat előtt, mintahogy feleslegesnek tartja a közpénzből gazdálkodó cégnél a titoktartás jelentős összegekkel való honorálását. A városvezetés az eddigi vagyonvesztés mértékét csökkentendő felszólítja a BKV menedzsmentjét és igazgatóságát, hogy vizsgálja meg, milyen jogcímen lehet visszaperelni vagy megegyezéssel visszaszerezni a végkielégítések egy részét. Ezzel párhuzamosan újra kell tárgyalni a BKV alkalmazásában álló érintettekkel a kötött szerződéseket és minden esetben meg kell vizsgálni az eddigi kifizetések jogszerűségét.

A kabinet egyúttal felszólította a BKV felügyelőbizottságát, hogy tételesen vizsgálja meg az elmúlt 6 évben megkötött menedzser-szerződéseket, különös tekintettel a határozott időtartamra kötött szerződések indokolhatóságára, valamint a titoktartási kötelezettségre és az eredményről jelentésben tájékoztassa az igazgatóságot és az önkormányzat gazdasági bizottságát. A városvezetés egyúttal felszólította a testület Fővárosi Önkormányzat által delegált tagjait, hogy számoljanak be eddigi ténykedésükről.

A BKV vezérigazgatójának, illetve a felügyelőbizottság jelentése alapján augusztus 26-ig értékelik a társaság vezetőjének tevékenységét. Az vizsgálatok tapasztalatainka leszűrése után a főváros újraszabályozni kívánja az önkormányzati cégek menedzser-szerződéseinek tartalmát, különös tekintettel a határozott idejű szerződések és a végkielégítés korlátozására.
Kocsis István a mai kabinetülés után az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az fb jövő hétfői  ülésére benyújtja javaslatait az általa szükségesnek tartott  lépésekről, a szerződések újratárgyalásáról, a titoktartásért fizetett díj eltörléséről.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.