Kocsis Máté: Simicska pozícióiról őt magát kéne megkérdezni

Kocsis Mátét első jelöltként vették nyilvántartásba az október 12-én tartandó önkormányzati választásra. A jelenlegi polgármester elmondta: elkezdett egy munkát Józsefvárosban, amit folytatni szeretne, ezért nem sajnálja, hogy nem maradt parlamenti képviselő. Beszélt arról is: a Fideszben viták vannak, nem háború.
A VIII. kerület vezetőjével a VS.hu készített nagyinterjút, melyben a Kék Pont bezárásáról, a Józsefvárosban kiépülő arcfelismerő rendszerről, a Tasnádi László kinevezése kapcsán kialakult botrányról, a hajléktalanok helyzetéről és a Simicska-Orbán konfliktusról is szó esik.

Tasnádi László nem politikai munkát végez a kormányban. Nagyobb probléma lenne, ha politikai szerepet töltene be egy olyan nyilvánvalóan antikommunista pártban, mint a Fidesz – nyilatkozta Kocsis annak kapcsán, hogy Tasnádit III/II-es múltja miatt több vád érte, mikor kinevezték rendészeti államtitkárnak.

A józsefvárosi polgármester szerint az, hogy Kövér László „nem okvetlenül örömteli" fejleménynek nevezte Tasnádi László kinevezését, nem meglepő. Kövérről köztudott, hogy antikommunista. Kocsis elfogadja azt is, hogy valaki szerint a rendészeti államtitkár kinevezése nem egyeztetethető össze a Fidesz ideológiájával, de a döntés nem ideológiai alapon történt.

„Nem a hajléktalanok zavarnak"

A VIII. kerület több rendeletet hozott a hajléktalanok ellen, az intézkedéseket közrendvédelmi akciónak nevezve. Kocsis Máté a téma kapcsán azt mondta, a hajléktalanprobléma mindenhol jelen van, nem csak Józsefvárosban, ezért ha minden település gondoskodna a saját elesettjeiről, akkor nem koncentrálódna a probléma csak a „nyóckerre."

A polgármester számára az a legfontosabb kérdés az, hogy ki hol vált hajléktalanná, mert az alapvető probléma az, hogy a hajléktalanok más kerületekből is átjönnek. A VIII. kerületi hajléktalanok nagy része más kerületből érkezett. Nem várható el Kocsis szerint, hogy egy kerület vállalja el 2500 fedél nélküli ellátását.

„A demagógia netovábbja pedig az, amikor azt mondják, a hajléktalanoknak csak lakást kell adni, és megoldódik a helyzet. Nem oldódik meg, kiterjedt szociális munka nélkül semmit nem ér, mert azt a lakást fenn is kell tartani" – mondta a polgármester

„A tűosztogatás zavar minket"

A Kék Pont Alapítvány néhány napja zárta be a józsefvárosi helyiségét. A polgármesternek a szervezettel éppen ugyan az a gondja volt, mint a hajléktalan-szabályok bírálóival. A drogprobléma megoldásából sok település nem veszi ki a részét.

A tűcsereprogramban részt vevő emberekről a Kék Pont azt állította, hogy nagy részben józsefvárosiak. Kocsis szerint erről nem tudhatna, ha anonim a program, de valószínűleg nem az, ezért ez adatvédelmi probléma.

A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint másik nagy gond volt, hogy megállapodtak három éve a szervezettel, gyűjtik a drogszemetet és csökkentik a drogfelhasználók számát. Ez a polgármester szerint nem történt meg, tűcsere helyett tűosztás folyt. Ezért volt szükség a program felmondására.

„Háború nincs, de vannak viták"

Újságírói ötletelés Kocsi Máté szerint, hogy a kormány a politika elsődlegességéről győzze meg a gazdasági szereplőket. A vitáknak nem kell túl nagy jelentőséget tulajdonítani.

A Fidesz kommunikációs igazgatója nem tud háborúról a kormány és a gazdasági szereplők között, de viták mindig vannak. Arról, hogy Simicska féltheti-e pozícióit, őt magát kéne megkérdezni – mondta a politikus, aki szerint ezzel kapcsolatban neki nincs dolga.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.