Kockázatot csökkent a lazac
Matos Lajos, az MTI orvos szakértője utal arra: A koszorúérbetegség megelőzésére, illetve kezelésére az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat meggyőző vizsgálatok eredményei alapján ajánlják a szívgyógyászok. Ezért fontos, hogy hetenként két-három alkalommal kerüljön valamilyen formában halétel - főként lazac és más zsíros tengeri hal - az asztalra.
Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírnemű anyagok, vagyis az emberi szervezet ezeket nem tudja előállítani. Ha valaki nem szereti a halat, az omega-3 zsírsav táplálékkiegészítő vagy gyógyszergyárak előállította tabletta, kapszula formában is bevehető.
Grzegorz Gajos és munkatársai azt vizsgálták, hogy a koszorúér-szűkület miatt kórházba kerülő betegeknél megváltozik-e a véralvadás mértéke, ha nemcsak a nemzetközi kezelési irányelvek szerinti kettős gyógyszerkombinációt kapják, hanem kiegészítésül még omega-3 zsírsavat tartalmaző tablettát is szednek.
Az Omega-PCI tanulmány során sem a beteg, sem a kezelőorvos nem tudta, hogy melyik résztvevő szed halolajat tartalmazó tablettát, vagy hatóanyagot nem tartalmazó, azonos külsejű változatot.
A vizsgálati eredmények viszont egyértelműen bizonyították, hogy az omega-3 zsírsavat is szedő betegek véralvadékát lényegesen könnyebb volt szétoszlatni, mint azokét, akik csak a hivatalos tablettákat kapták.
A halolaj a véralvadás alapvető tényezőjének, a fibrinnek a keletkezését gátolta, az alvadék lyukacsosabb volt, ezért gyorsabban eltüntethető. A kutatók hangsúlyozzák, hogy így a koszorúér tágítással kezelt betegek biztonsága határozottan fokozható.