Klubrádió-botrány: Nem hajtja végre az ítéletet a médiahatóság

Ügyészségi vizsgálatot kezdeményez a médiahatóság a Klubrádió ügyében. A rádiótársaság szerint szándékosan sért törvényt a hatóság.

A Fővárosi Ítélőtábla döntéseinek következtében csak jogszabálysértő döntést hozhatna a Nemzeti Média- és Hírközlési Tanács Médiatanácsa a budapesti 95,3 MHz-es frekvenciára a Klubrádió által benyújtott pályázattal kapcsolatban, ezért a hatóság azt indítványozza, hogy az ügyészség hivatalból indítson vizsgálatot az ügyben - erősítette meg a Magyar Hírlap értesülését a médiatanács pénteken, a blogján.

A bejegyzés értelmében a médiatanács a Fővárosi Ítélőtábla legutolsó döntése nyomán kialakult helyzetet nem tudja orvosolni, ezért azzal fordul az ügyészséghez: mérlegelése szerint hivatalból indítson vizsgálatot és terjesszen elő ügyészi felhívást az ítélőtábla döntése következtében kialakult jogszabálysértő állapot megszüntetése érdekében.

A blogban az is olvasható: a Fővárosi Ítélőtábla szeptember 26-án meghozott jogerős ítélete ellentmondásos jogi helyzetet hozott létre, az alapján ugyanis a 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázat eredményes, de a versenyben egyedüliként maradt Klubrádió pályázata alakilag érvénytelen, mert nincs aláírva a dokumentum minden oldala. A Klubrádió pályázatának aláírások hiánya miatti alaki érvénytelensége több ítélőtáblai döntésből egyértelműen levezethető, vagyis ezt a követelményt nem a médiatanács állította a pályázók elé, hanem a bíróság - emlékeztet az írás, hozzátéve: az ítélőtábla számos más rádió pályázata esetében is hasonló álláspontot fogalmazott meg.

A médiatörvény szerint, ha nincs érvényes pályázat, akkor a pályázatot eredménytelennek kell nyilvánítani. Eredménytelen pályázaton nyertes sem hirdethető jogszerűen. Az ítélőtábla ezzel szemben a Budapest 95,3 MHz-es pályázati eljárást eredményesnek nyilvánította, "és egy minden kétséget kizáróan, a felsorolt ítéletek szerint is alakilag érvénytelen pályázatot akar nyertessé nyilváníttatni a médiatanáccsal" - olvasható a bejegyzésben, amely így folytatódik: ez ellentmond minden jogállami normának, és sértené annak a csaknem hatvan pályázónak a jogait, akik korábban az aláírások hiánya miatt az ítélőtábla döntései által is megerősítve lettek kizárva a pályázati eljárásokból.

A médiatanács nem diszkriminálhat egyetlen pályázót sem - szerepel a bejegyzésben. A hatóság ugyanakkor jogellenesen járna el akkor is, ha az ügyben nem hozna döntést, mert akkor nem tenne eleget a bíróság általi új eljárásra kötelezésnek. "A médiatanács egyetlen jogszerű döntést hozhatna, mégpedig azt, hogy módosítja eredeti határozatát és érvényes pályázat nem lévén, eredménytelenné nyilvánítja a pályázati eljárást. Ezt a lehetőséget azonban az ítélőtábla döntése zárja ki" - fogalmaz a blogíró.

Klubrádió: Direkt csinálják

A Klubrádió szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa már hónapok óta szándékos törvénysértésben van, mert nem hajtja végre a bíróság jogerős ítéletét. Közleményében a rádió  úgy fogalmaz: "sima hazugság, hogy a bíróság ítélete kizárta volna a Klubrádiót". Azt közölték: ennek az ellenkezője az igaz, amit több ítélet is megfogalmazott. 

Álláspontjuk szerint a bíróság az Autórádió Kft. pályázatát zárta ki, egyben felszólította a médiatanácsot, hogy hirdessen eredményt azután, hogy a korábbi győztes pályázata érvénytelen volt. "Ezzel a döntéssel adós a szólásszabadságnak a médiatanács" - fűzték hozzá.

A Klubrádió frekvenciajogosultsága tavaly februárban járt le, azóta hatvannapos ideiglenes engedélyekkel működik. A médiatanács 2011 júliusában pályáztatta meg a 95,3 MHz-es hullámhosszt. Az eljárás keretében decemberben az Autórádió Kft.-t hirdette ki nyertesnek, a megszerzett pontok alapján a Klubrádió a második helyen végzett. A médiatanács döntéseivel kapcsolatban már három bírósági ítélet született.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.