Klubrádió-botrány: A médiahatóság 'nyitott a párbeszédre'

Magyarország is napirenden lesz a médiaszabadság és -pluralizmus tiszteletben tartására és védelmére született uniós szakértői csoport ülésén; bár erről a médiahatóság hivatalosan még nem értesült.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nyitott a párbeszédre. Ugyanakkor az Európai Bizottság által alapított sajtószabadság munkacsoporttól hivatalos megkeresés még nem érkezett – ezt reagálta megkeresésünkre a médiahatóság azzal kapcsolatban, hogy szerdán Brüsszelben bejelentették: Magyarország is napirenden lesz a médiaszabadság és -pluralizmus tiszteletben tartására és védelmére született uniós szakértői csoport január 25-i ülésén.

Ryan Heath, Neelie Kroes bizottsági alelnök szóvivője Brüsszelben jelentette be, hogy a testület a korábban elfogadott médiatörvény mellett tárgyalni fog a január elsején hatályba lépett alkotmány idevonatkozó rendelkezéseiről, az Alkotmánybíróság ezzel kapcsolatos döntéseiről és a rádiófrekvenciák pályáztatási gyakorlatáról is. A munkacsoport magyar szakértőket is meg akar hallgatni.

A magas szintű munkacsoport októberi életre hívásában meghatározó szerepe volt a médiatörvény okozta brüsszeli riadalomnak is. – Nem tudjuk, hogy pontosan mit tehetnénk a sajtó védelmében, de minden tőlünk telhetőt meg szeretnénk tenni érte – mondta korábban egy bizottsági forrásunk a munkacsoport megszületésének okairól. Egy éve az Európai Parlament komoly nyomást gyakorolt a bizottságra, amelynek azonban korlátozott eszközei vannak a tagállamok sajtójának védelmére. Az év kezdetén végül a jogszabály néhány kifogásolt pontjában a magyar kormány és a bizottság alkut kötött, de Brüsszelben érezték: ez így kevés. (További részleteket a brüsszeli vizsgálatról itt olvashatnak: >>>)

A Médiatanács tavaly decemberben hirdetett eredményt a Klubrádió által eddig használt budapesti 95,3-as frekvencia pályázatában, és az Autórádiónak ítélte a hullámsávot. A Klubrádiónak ezen a frekvencián tavasszal be kell fejeznie az adást – a frekvenciájuk elvétele felháborodást váltott ki hazai és nemzetközi szakmai körökben is.

A Médiatanács a tiltakozásokat még december végén kiadott állásfoglalásában tudatos provokációnak, politikai célzatúnak minősítette, a frekvenciadöntést pedig jogszerűnek. Szerintük hazai és nemzetközi politikai szervezetek, prominens baloldali és liberális véleményformálók, külföldi diplomáciai testületek tagjai csaknem egy éve igyekeznek nyomást gyakorolni a médiatanácsra, hogy a pályázatot kifejezetten a Klubrádió igényeire szabva írják ki. Emlékeztetőül: a Klubrádiónak a pályázattal szembeni fő kritikája éppen az volt, hogy a tendert úgy írták ki, hogy véletlenül se nyerhessenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.