Klivinyi: hat év ötszáz rendbeli csalásért

Első fokon hat év szabadságvesztésre ítélte hétfőn Klivinyi Zoltánt a Vertical Invest perében a Fővárosi Bíróság több mint nyolcszáz millió forintos, mintegy ötszáz rendbeli csalás miatt.

Hat évet kapott többszáz milliós ingatlanbefektetési csalás miatt, nem jogerősen, az ismeretlen helyen tartózkodó Klivinyi Zoltán a Vertical Invest-ügyben hétfőn, első fokon, a Fővárosi Bíróságon.

A médiavállalkozásai kapcsán ismertté vált Klivinyi ügyvezetője volt az ingatlanbefektetési szövetkezetnek, amelynek 2003-ban néhány hónap alatt sok száz ügyfél fizetett be összesen több mint másfél milliárd forintot.
A szövetkezetből azonban eltűnt a pénz, Klivinyit pedig nemzetközi elfogatóparanccsal hozták haza 2003 őszén. Pár hónapig fogva tartották, ám azt követően szabadlábon védekezhetett.

A büntetőper 2007-ben kezdődött, de Klivinyinek az idén februárban, a perbeszédek előtt ismét nyoma veszett. A bíróhoz azóta írt beadványaiban és a hétfői tárgyaláson az utolsó szó jogán felolvasott védekezésében a vádlott arra hivatkozott, hogy a bűnügy valódi haszonélvezői megfenyegették. Klivinyi bíróság előtt többször hangoztatott teóriája szerint magas rangú rendőrtisztek és politikusok állnak a milliárdos csalássorozat mögött.

Szóbeli indoklásában hétfőn a bírói is megjegyezte, hogy az iratok tanúsága szerint nem került minden elkövető a vádlottak padjára, mi több, van olyan egyértelműen azonosítható személy is, akit csak azért nem idéztek tanúnak, mert lehetetlen lett volna neki az ügyről olyan kérdést feltenni, amelyre, ha őszintén válaszol, ne saját magát vádolja meg bűncselekmény elkövetésével.

A bíróság ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kizárólag azoknak a büntetőjogi felelősségéről dönthet, akik ellen az ügyész vádat emel. A bíróság kifejtette , hogy a befektetők pénzének hollétéről ugyan nincs biztos információ, az viszont kétségtelen, hogy a vádlottak aktív közreműködése nélkül nem tűnhetett volna el.

Klivinyi védekezésének korábban részét képezte az is, hogy kapcsolatban állt az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodájával, az FBI-jal, és erről a vádlott pecsétes igazolást is hozott a bíróságnak, amelyet azonban ez nem győzött meg Klivinyi ártatlanságáról.

A bíróság kimondta, hogy a Vertical Investet a vádlottak 2003-ban kifejezetten a bűncselekmény-sorozat végrehajtására hozták végre, az általuk reklámozott ingatlanprojektek eleve megvalósíthatatlanok voltak, és arra sincs racionális gazdasági magyarázat, hogy a sokmilliós befizetéseket miért készpénzben kezelték, hozták-vitték, hordták ki az országból, és miért nem banki átutalással mozgatták. A szövetkezetnek, megalakulása után pár hónappal bekövetkezett felszámoláskor, szinte nem volt sem vagyona, sem készpénze, sem pedig bankszámlája, melyen pénz lett volna.

Az eljárás adatai szerint a Klivinyivel egy időben, az idén februárban eltűnt és azóta Klivinyihez hasonlóan ugyancsak elfogatóparanccsal keresett Svecz Szabina, a szövetkezet egykori vezetője középfokú óvónői képesítéssel rendelkezik, és korábban a Klivinyi érdekkörébe tartozó magyarországi Penthouse magazin támogatásával megrendezett szépségverseny helyezettje volt. Korábbi vallomása szerint Klivinyi kínálta fel neki a szövetkezet vezetői posztját havi 300 ezer forintért.

Az elsőfokú ítélet szerint az ügynek összesen 523 sértettje van, a kár összesen 837 millió forint, a hat elmarasztalt vádlottat 527 rendbeli csalásban mondták ki bűnösnek, és 3-6 évig terjedő, letöltendő szabadságvesztést kaptak, ám fellebbezések folytán az ő ügyük másodfokon az ítélőtáblán folytatódik. Három vádlott elsőfokú felmentése fellebbezések hiányában hétfőn jogerőre emelkedett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.