Klinghammer meggyógyítaná az iskolarendszert

Csak a változás örök, alkalmazkodni kell, meg a tanári szakmát megbecsülni - közhelygyűjtemény a felsőoktatási államtitkártól.

A felsőoktatási államtitkár szerint az iskolarendszer "meggyógyítása", a pedagógusképzés megújítása és a tanári szakma társadalmi megbecsülésének növelése mindennél előrébb való oktatási cél. Ezt Klinghammer István mondta az Educatio nemzetközi oktatási szakkiállítás nyitónapján csütörtökön a fővárosban, ahol arról is beszélt, hogy a felsőoktatás minőségorintált finanszírozását rendezni kell. Kiemelte: a felsőoktatás állandóan és folyamatosan változik, és mivel a tudomány is állandóan fejlődik, ehhez mindig alkalmazkodni kell.

A kormányzatnak az iskolarendszer "meggyógyítása", a pedagógusképzés megújítása és a tanári szakma társadalmi megbecsülésének növelése minden másnál fontosabb és előrébb való oktatási cél - hangsúlyozta.

Ezért a magyar iskolarendszer működtetésében, az intézmények finanszírozásában, az egységes követelményrendszer kidolgozásában és a minőségi munka megkövetelésekor kormányzati szerepvállalásra van szükség - mutatott rá. Hozzátette: a sikeres és a sikertelen oktatási rendszerek közötti döntő különbség nemzetközi felmérések szerint a tanári kar minőségében rejlik. A tanári hitvallásról szólva kiemelte: a tanárság mesterség, és a nemzet jövője az iskolákban dől el. Az államtitkár szerint a jó tanártól az önzetlenséget és a szolgálat szépségét is eltanulhatják a diákok.

A pedagógusi állásnak társadalmi státuszt kell képviselnie - csak így lehet elérni, hogy a legjobbak válasszák ezt a hivatást - rögzítette az államtitkár, aki kitért arra is: tisztázni kell az életkornak megfelelő tananyagot is. Ez felelősség és lehetőség is egyben - hangsúlyozta.

A tudás napjaink globalizálódó világában iparággá alakult, és az a feladat a következő 10-15 évben, hogy ne a térség legolcsóbb, hanem leghatékonyabb oktatási rendszerét hozzák létre. A politikának a gazdasági helyzetnek megfelelő felelősséggel, és a lehetőségekhez képest erőn felül kell finanszírozni az oktatást - fejtette ki Klinghammer István.

A kíméletlen versenyben nem a piac, hanem az állam felelőssége, hogy polgárait hatékony oktatáspolitikával megvédje - tette hozzá. Hozzátette: a minőségi egyetemek és főiskolák tudományos műhelyei jó példával szolgálnak arra, hogy a piac igényeit előbb ismerik fel, mint az üzleti élet. A kutatóegyetemek és főiskolák látják a trendeket, hogy merre tart a világ - jegyezte meg az államtitkár.

A szombatig tartó rendezvényen több mint száz kiállító várja a látogatókat a Papp László Budapest Sportarénában. Az idén háromnaposra bővített esemény programját felsőoktatási és köznevelési konferencia is színesíti. A kiállításon valamennyi hazai felsőoktatási intézmény képviselteti magát, az érdeklődők megismerkedhetnek a legújabb oktatási fejlesztésekkel, taneszközökkel, módszerekkel.

A rendezvényen a felsőoktatási intézmények mellett tankönyvkiadók, taneszközgyártók és -forgalmazók, külföldi egyetemek, nyelviskolák, szakképző intézmények és oktatással foglalkozó kutatóintézetek is bemutatják kínálatukat. Olyan intézmények és vállalatok képviselőivel, szakembereivel is találkozhatnak az érdeklődők, akik meghatározó szerepet töltenek be a magyar oktatás fejlődésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.