Klinghammer: Ilyen emlékezőtehetséggel hogyan lehet valaki politikai vezető?

Nem elfogadható Gyurcsány Ferenctől az, hogy nem emlékszik a diplomaszerzés részleteire – véli az ELTE korábbi rektora, Klinghammer István akadémikus.

„Kétségbe vagyok esve, hogy ilyen emlékezőtehetséggel hogyan lehet valaki politikai és gazdasági vezető” – jelentette ki a Magyar Nemzet írása szerint Klinghammer István a köztévé hétfő reggeli háttérműsorában annak kapcsán, hogy Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök nem emlékszik diplomaszerzésének részleteire.

„Ez nem politikai kérdés, hanem emberi tisztességnek és erénynek a kérdése” – fogalmazott. Klinghammer szerint a tanulmányi kötelezettség két dologból áll tanár szakon: a szakdolgozat bizonyítja, hogy jelentős tudásanyag birtokában áll, a gyakorlati tanítás pedig azért van, hogy a tanári képességet bizonyítsa, hogy alkalmas-e a pályára.


Gyurcsány DK-s párttársai közben megmutatták a politikus indexében lévő pecsétet, ami arra utalhatna, hogy a gyakorlatot elvégezte. Ehhez gyakorlatias megközelítést ajánl Klinghammer. Szerinte akinek a múlt rendszerben a politikai pályafutása fiatalon magasra ívelt, az más elbírálás alá eshetett.


„Van egy problémám. Tulajdonképpen az, hogy az érintett nagyon egyszerűen tisztázhatna nagyon sok mindent. Megmondhatná, hogy melyik iskolában, melyik vezetőtanárnál tartott gyakorlótanítást, hányadik osztályokban. Az emberi emlékezet azért nem olyan gyarló. Az emberi életpályára készülésnek ez egy olyan pillanata, ami azért nyomot hagy az emberben” – hangsúlyozta Klinghammer, hozzátéve: ennek dokumentumai is vannak.

Az akadémiai díjas térképészprofesszor úgy véli, „az értelmiség” hozzáállását nagyban meghatározza a plágiumbotrányokhoz, hogy sokkal több a diplomás, mint az értelmiségi, ami nem végzettség, hanem segítőkészség, önzetlenség, ethosz kérdése.


Klinghammer kijelentette: ezt a dolgot az érintett és csakis ő tehetné tisztába, állampolgárként pedig elvárja, hogy valaki, aki az ország miniszterelnöke volt, az teljesen tisztán, az erény és a tisztesség által vezetve mondja el egyértelműen, hogy mire emlékszik. 
„Nem fogadom el – jelentette ki –, hogy nem emlékszik erre, mert olyan régen volt”. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.