Kizárták Kapolyi Lászlót egykori pártjából

Egyhangú szavazással kizárták a Magyarországi Szociáldemokrata Pártból Kapolyi Lászlót, aki 1994 óta vezette a pártot. A döntést a párt korábbi, sokszorosan törvénysértő gazdálkodásával indokolták.

Hétfőn egyhangú döntéssel kizárta a Magyarországi Szociáldemokrata Párt Kapolyi Lászlót, a szervezet egykori elnökét. Az Országos Koordinációs Bizottság döntését azzal indokolta, hogy egy személyben Kapolyit terheli a felelősség azért, hogy a párt 2007 óta semmiféle törvényben előírt beszámolási kötelezettségének nem tett eleget. A párt jelenlegi vezetése azonban már a 2007 előtti időkből sem talált a párt gazdálkodására, követeléseire és adósságaira vonatkozó dokumentumokat.

A szociáldemokraták puszta létét is veszélyeztető gazdasági botrányt az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata robbantotta ki. A számvevők sem a hivatalos éves beszámolókat, sem a Számviteli törvénynek megfelelő könyvelést nem találták meg. Ezek után Kapolyi 2012. szeptember 5-én az ÁSZ megkeresésére írt válaszában elismerte, hogy pártja évek óta megsérti a számviteli törvényt, könyvvezetési kötelezettségének nem tett eleget.

Tavaly az MSZDP kongresszusa felhatalmazta a párt Országos Etikai Bizottságát, hogy vizsgálja meg, a kialakult helyzetért kit terhel a felelősség, és tegyen jelentést a Koordinációs Bizottságnak. A testület a vizsgálat végén megállapította, a jogi helyzet egyértelmű: 1994-től Kapolyi László volt az MSZDP vezetője, és a hatályos jogszabályok szerint e minőségében egy személyben felelt a párt gazdálkodásának törvényességéért.

Kapolyi a döntés ellen még fellebbezhet a kongresszushoz. Az egyelőre nem derült ki, hogy a párt tervez-e feljelentést tenni volt elnöke ellen, vagy megvárja, amíg megteszi ezt az Állami Számvevőszék, amely minden súlyos jogsértést megállapító vizsgálatát hivatalból megküldi a Legfőbb Ügyészségnek.

Kapolyi László
Kapolyi László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.