Kizáró gondolatok a vörösiszapperben

A Győri Ítélőtábla a tárgyaláson dönt arról, hogy a fellebbviteli főügyészség indítványa alapján hatályon kívül helyezi-e a Veszprémben megszületett elsőfokú ítéletet, s elrendeli-e az új eljárást a vörösiszapperben – mondta el érdeklődésünkre Ferenczy Tamás bíró, a tábla szóvivője.

A Magyar Idők írta meg, hogy a vádlottak felmentése ellen fellebbező ügyészség kezdeményezi az első fokon hozott ítélet hatályon kívül helyezését.

A hír megjelenésekor Horváth Péter, a fellebbviteli főügyészség helyettes vezetője arról tájékoztatta munkatársunkat: ők még nem döntöttek, következésképpen erről információt sem tudtak adni a sajtónak. Márpedig ha nem ők voltak a hírforrás, akkor valószínűsíthető, hogy a Legfőbb Ügyészség szivárogtatta ki, milyen indítvány van készülőben.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

2010 októberében Kolontár közelében átszakadt a Mal Zrt. egyik vörösiszap-tárolójának a gátja. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, rengeteg ház összedőlt. A büntetőperben Bakonyi Zoltánt, a Mal vezérigazgatóját és tizennégy társát állították bíróság elé. A három évig tartó perben első fokon felmentették a vezérigazgatót, és a többi vádlottat sem marasztalták el gondatlan közveszélyokozás, valamint környezetkárosítás miatt.

A Győri Ítélőtábla a büntetőügyben meghallgatott szakértők kizárásának megtagadásáról döntött. Ez azt jelenti, hogy a korábban kizárt három eseti szakértő véleményét is mérlegelhetik a bizonyítékok körében. Az elsőfokú eljárás során a törvényszék öt szakértőt zárt ki, közülük hárman kaptak lehetőséget arra, hogy ősszel az ítélőtáblán kifejthessék álláspontjukat.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.