Kivirágzás előtt a 3,5 milliárdos RaM

Alig egy hónap múlva megnyílik az újlipótvárosi közösségi ház, azaz a Radnóti Miklós Művelődési Központ (RaM), melynek 3,5 milliárdos költségét teljes egészében a XIII. kerület állja.

Már csak néhány hetet kell várni arra, hogy április 14-én megnyissa kapuit az a XXI. századi épületegyüttes, amellyel a XIII. kerület északi részén élők is saját kulturális centrumhoz jutnak. Angyalföldön található az évtizedek óta működő, néhány éve teljesen felújított József Attila Művelődési Ház, mostantól Újlipótvárosnak is lesz önálló intézménye, mely a kerülethez többszörösen kötődő költőről, a Radnóti Miklós Művelődési Központ (RaM) nevet kapta, nyilvános pályázaton. A tavaly év elején kezdett kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad, a 3,5 milliárdos beruházást teljes egészében az önkormányzat finanszírozza. A közösségi ház épületegyüttese olyan, mint egy virágszirom: egy központi magot („bibe”) négy önálló, különböző funkciókat ellátó „szirom” vesz körül.

Az épület műszaki átadása március elején megkezdődött. A mindenre kiterjedő eljárás (építészet, gépészet, elektromos, erősáram, gyengeáram, színpadtechnika, fény- és hangtechnika, konyhatechnológia) a próbaüzemmel együtt körülbelül egy hónapot vesz igénybe. A műszaki átadással egy időben megindult a használatba vételi engedélyezési eljárás is, melyhez az épület már rendelkezik a szükséges közműnyilatkozatokkal. Az épületen kívül a kertészeti és tereprendezési munkákból a földmunka és a térburkolatok döntő többsége elkészült.

A közösségi ház színvonalas megvalósítása érdekében kiírt ötletpályázatot a Vadász és Társai Építőművész Kft. nyerte el. A kiírás során követelmény volt a közművelődési (multifunkcionális színházterem, könyvtár), a rekreációs, a szociális (nyugdíjasklub) és szórakoztató (éttermi szárny) funkció biztosítása és az épület gazdaságos működtetése.

Az épület kivitelezésére az önkormányzat nyílt, európai uniós közbeszerzési pályázatot írt ki, melyet a Magyar Építő Zrt. nyert meg. A kiírás előírta egy 500-600 férőhelyes zenei-, színházi- és sportesemények megtartására is alkalmas rendezvényterem megépítését. A többcélú terem mozgatható nézőtere révén alkalmas lesz komplex színházi és egész estés művészeti és könnyűzenei produkciók befogadására és rendezésére, a civil szervezetek eseményeinek szervezésére, fiatalok és idősek számára tervezett programok lebonyolítására.

A RaM üzemeltetését a XIII. Kerületi Közművelődési Nonprofit Kft. fogja végezni. Az épület üzemeltetésére kiírt pályázat multifunkcionális és az éttermi szárnyának nyertese az Experidance Produkció lett. A könyvtárat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár bérleti szerződés keretében üzemelteti. A rekreációs szárny jelenleg pályáztatás alatt van.

Multifunkciós központ épül 3,5 milliárd forintból az Újlipótvárosban
Multifunkciós központ épül 3,5 milliárd forintból az Újlipótvárosban - 2011 elején nyitják meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.