Retusálási botrány: hamarosan kiderül, ki marad talpon

Várhatóan még ma bejelenti a Lomnici Zoltán kiretusálása miatt indult belső vizsgálatának eredményét a közmédiumok tulajdonosi alapja.

A tulajdonosi alap előzetes jelzése alapján hamarosan, várhatóan még csütörtökön kiderül, megtalálták-e a köztévé legújabb retusálási botrányának felelőseit és ha igen, lesz-e fegyelmi következménye tettüknek.

Szabó László, a tulajdonosi alap szóvivője még szerda este tájékoztatta lapunkat arról, hogy az alap jogi igazgatósága által végzett vizsgálat lényegében lezárult az érintettek meghallgatásával, innentől Böröcz István vezérigazgatóé a döntés.

Egyelőre nem tudni, hányan lehetnek felelősek azért, hogy kitakarták a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének arcát a Duna TV és az MTV múlt szombat esti Híradójában; ahogy arról már beszámoltunk, a képkockák egy-egy részének elhomályosításához több emberre lehetett szükség - szerkesztőre és grafikusra biztosan. De az sem világos még, hogy személyes, szakmai, esetleg politikai konfliktus álln-e a háttérben,avagy "félreértésről" van szó, ahogy azt a tulajdonosi alapnál megelőlegezték. Az minden esetre kevéssé valószínű, hogy Lomnicit azért takarták volna ki, mert az Emberi Méltóság Tanácsának elnökeként - Tőkés Lászlóval párban -  a Szlovákiában ottani állampolgárságukat elvesztett magyarok érdekében szólalt fel. (Ez különösen azok után volna meglepő, hogy a tanács megalakulásakor Lomnici kirekesztés-ellenes felhívását többek között a Duna TV és az MTV is támogatta.)

Kérdés továbbá, hogy vajon megnyugtatónak találják-e a vizsgálat eredményét a szakszervezetek - tőlük is későbbre várunk választ -, nem beszélve Deutsch Tamás fideszes EP képviselőről, aki azzal az "ultimátummal" élt a Twitteren, hogy ha nem rúgják ki a felelősöket huszonnégy órán belül, akkor szomaton kimegy ugróiskolát rajzolni az MTI főbejárata elé. Színes krétával.

Deutsch szombati programjának alakulása mellett hamarosan azt is megtudhatjuk, követi-e újabb vizsgálat a belső fegyelmi eljárást. Nagy-Navarro Balázs tévés szakszervezeti vezető ugyanis a médiahatósághoz fordult Lomnici kitakarása miatt, ahogy az első közmédiás hamisítási botrány, Daniel Cohn-Benditről szóló riport manipulálása miatt is. A médiahatóság szintén csütörtökre ígért választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.