Kitörtek a migránsok a táborból

Hétfőn többször is megpróbáltak kitörni a menekültek a röszkei gyűjtőpontról, harmadszorra több százuknak sikerült is. A rendőrök hagyták, hogy a közelben várakozó embercsempészek elvigyék a migránsokat az M5-ös autópályáról.

Háromszor kísérelték meg a Röszke 1-es gyűjtőpontnál egész éjszaka várakozó migránsok, hogy elhagyják a helyet, és gyalog induljanak Budapest felé. Kétszer megakadályozták a rendőrök, harmadjára sikerült kitörniük. Mintegy 700-800-an tartózkodtak az előállító ponton, nem akartak regisztrálni, mindenáron tovább akartak menni Németországba.

A tömeg egy része fölrohant az M5-ös autópályára, és megindult szemben a forgalommal Budapest felé. Egyre többen csatlakoztak hozzájuk. A hírre rengeteg embercsempész érkezett a helyszínre. A migránsok – mintegy 400-500-an – rendőri kísérettel indultak meg. A sor vége lemaradozott, az embercsempészek az autópálya szervizútjáról integettek nekik, ők pedig a vadhálón átmászva szálltak be a kocsijaikba.

Marko Djurica / Reuters

Sajtómunkások valakitől azt az információt kapták, hogy a tömeget az 55-ös út felüljárójánál leterelik az autópályáról, de nem ez történt. Mire a menet odáig ért, már csak az elindulók harmada gyalogolt. Az embercsempészek vészvillogóval álltak a Budapest felé vezető oldalon a leállósávban, a migránsok pedig négyesével-ötösével ugráltak át a korláton és a sövényen. A rendőrök meg sem próbálták megakadályozni a mutatványt.

Marko Djurica / Reuters

Noha közeleg a törvényszigorítások hatálybalépésének napja, a 2-es számú előállítóhelyet leszámítva semmilyen új tábor, tranzitzóna nem épül a határ közelében. Az eseményekből egyelőre az látszik, hogy a rendőrség nem képes helyben tartani a migránsokat, akik a gyerekeiket tolják neki a rendőrsorfalnak a nemzetközi média kameráinak kereszttüzében.

Hétfő este a Röszke 1-esen már újra több száz frissen érkezett migráns tolongott a sötétben, mire az embercsempészek jóvoltából az autó­pályáról elfogyott a magyar rendőrségnek nem engedelmeskedők tömege.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.