Kitört a botrány a szegedi bölcsészkaron

Felzúdulást váltott ki, hogy a szegedi egyetem bölcsészkarán nemcsak a szemináriumokon, hanem az előadásokon is kötelező lesz részt venni. Az oktatók szerint, aki nem jár előadásra, nem fogja tudni az anyagot. A hallgatók szerint az órák ütköznek, és dolgozni is kell, hogy a tanulmányok költségét fedezzék.

Módosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészettudományi Karán (BTK) azt a kari szabályzatot, amely előírja a különböző óratípusokon való megjelenés kötelező idejét. A hallgatók körében felzúdulást váltott ki, hogy idén szeptembertől nemcsak a szemináriumokra, hanem az előadásokra is kötelező járni - írja a szegedma.hu

A változást azzal indokolták a kar vezetői, hogy az elmúlt időszakban egyre csökkent az előadásokon való részvétel, ezzel együtt azonban romlottak a tanulmányi eredmények is. Eddig az előadásokon nem tartottak katalógust, illetve, ha nem jelentek meg a hallgatók, annak nem volt következménye.

A jövőben félévenként 3 szemináriumról és 6 előadásról lehet csak hiányozni. Az eredeti tervek szerint az előadásokra is a 3-as korlát vonatkozott volna, hiszen így még a szigorúbb szabályok mellett is el lehet bliccelni az előadások felét, ám végül a kar vezetői megállapodtak a diákönkormányzattal, hogy hat előadást továbbra is ki lehet hagyni.

Az intézkedést online fórumokon bíráló hallgatók azzal érvelnek, hogy a bölcsészkaron sokféle szakpárosítás van, senki sem figyel rá, vagy nem is lehet megoldani, hogy ezek órái ne ütközzenek. Vagyis ugyanannak a hallgatónak önhibáján kívül egyszerre két órán is jelen kellene lennie.

Mások szerint az előadásra járás a tanulmányok melletti munkavégzéstől veszi el az időt. A kar hallgatói között sokan vannak olyanok, akik dolgozni kényszerülnek, hogy az egyetemi városban eltartsák magukat, esetleg, hogy kifizessék a tandíjat. Nekik a munkaidejükkel ütköznek egyes órák.

A viták után a kar vezetői kijelentették: kísérletnek tekintik az intézkedést. Az is enyhít a szigoron, hogy az oktatóknak nem kötelező élni a névsoríratás lehetőségével: ha nem akarják, nem követelik meg, hogy a hallgatók meghallgassák az előadásaikat. 

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.