Kitörni a 'Hungária elmegyógyintézetből'

A negyedévente meghirdetett új kormányzati programok önmaga általi elszabotálásával a Fidesz "szabadságharca" behorpadt – szólt az egyik konklúzió a József Attila Alapítvány második kormányértékelő kötetének tegnapi bemutatóján.

A „Kisiklott forradalom” címet viselő tanulmánykötet a Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter által vezetett pártalapítvány gondozásában „A forradalom fogságában” címmel – egy évvel korábban – megjelent hasonló könyv folytatásának tekinthető. A kiadványt ezúttal is Szeredi Péter és Szigetvári Viktor szerkesztette, a kibővült szerzőgárdában pedig ott találjuk Forgács Imre és Kökény Mihály volt szocialista minisztereket, Gerő András történészt, Lakner Zoltán politológust, de Mesterházy Attila pártelnök feleségét is; utóbbit mint nemzetpolitikai szakértőt.

„Az alapítvány célja dokumentálni az eseményeket, hogy később szembenézhessünk velük, és hogy többé ne történhessenek meg” – fogalmazott Szekeres Imre a kötet bemutatóján.

Az elemző Lengyel László a könyv kapcsán többek között arról beszélt: azt lehetett hinni, hogy tavaszra felhagy a kormány az „unortodox” gazdaságpolitikával, és kiegyezik azokkal a „nagyszereplőkkel”, akikkel korábban összeütközésbe került; ez azonban nem valósult meg. Lengyel rámutatott arra is, hogy az Orbán-kabinet nemzetközi kultúrharcot kezdett, amely teljes idiotizmusig fokozódott.

Az elemző szerint az egyetlen dolog, amely összehangolt és végiggondolt volt a kormány eddigi működésében: saját rendszere kiépítése. „Mindenkinek van elődje” – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy miként sikerült az Orbán-kabinetnek kezelnie a válságot, hozzátéve: a Bajnai-kormányhoz képest a Fidesz mindenben ront, ráadásul rontja a nemzetközi válságkezelés esélyeit is azzal, hogy kockázati tényező. Lengyel szerint ma Magyarországon nincs hiteles válságkezelő, mert Orbánnak és Matolcsynak nem hisznek, a jegybankelnöknek pedig nincs megfelelő autonómiája. „Azáltal, hogy Orbán Viktor mindenható, lehetetlen kormányozni. És nem csak válságkezelő időszakban” – fogalmazta meg a kötet egyik legfontosabb megállapítását Lengyel László.

Hozzászólásában rámutatott még arra az általa vélt paradoxonra is, hogy Orbánék azt mondják: nemzetállamot építenek, miközben az állam éppen most hullik szét. A rendszerük mindössze abban áll, hogy aki nem énekli a székely himnuszt, az nem magyar; akinek nem tetszik, hogy Nyirő József és Wass Albert benne van a tanrendben, az kiírja magát a rendszerből.

Lengyel hozzászólásában feltette – de végül maga konkrétan nem válaszolta meg – a kérdést is: vajon ez a mostani rendszer egy oligarchikus rendszer, amelyben a korrupció a rendszer maga, vagy „csak” egy olyan rendszer, amelyben benne vannak az oligarchák is. Az elemző arról is beszélt a kötet kapcsán, hogy az ország „hitelezési sivatagban” van, amely szerinte talán az egyik legnagyobb dráma jelenleg, s amely a következő években sem hoz majd növekedést. „Ez a valódi országveszejtés. És nincs keleti segítség. Nem jön onnan senki” – tette hozzá Lengyel László, kiemelve ugyanakkor, hogy az országban egyelőre nincs látható váltóhangulat, és figyelmeztetett arra is: nincsen ingamozgás sem, azaz nem igaz már az a tétel, hogy a szavazók automatikusan visszatérnek a másik oldalhoz. „Ha nem sikerül megnyerni azt a középosztályt, amely épp most veszti el minden reményét, és nem sikerül benyomulni középre egy programmal, akkor vagy nem lehet legyőzni Orbánt, vagy nem lehet majd érdemben kormányozni (…) Ha nem lesznek tele a dossziék valódi programmal, akkor sokkal rosszabb korszakkal nézünk szembe, mint most” – zárta hozzászólását Lengyel László.

A kötet bemutatóján Csepeli György szociológus a „rossz kormányzás anatómiájáról” beszélt, kiemelve: nem árt majd pszichológiai tanulmányokat is folytatnia annak az elemzőnek, aki az Orbán-kabinet elmúlt évekbeli tevékenységét fogja értékelni. Kormányzás helyett durva és erőszakos behatolás történt, miközben a várt és ígért pozitív változások nem történtek meg – értékelt, majd bemutatta a kötet egyes fejezeteit. Csepeli szerint ha az Orbán-kormány továbbra is a megkezdett úton halad, akkor csak a legelkötelezettebbek fognak maradni 2014-ben a Fidesz pártján, a többség kitör a „Hungária elmegyógyintézetből: a frusztráltak jobbra, a sikeréhesek pedig balra.”

Lakner Zoltán politológus az eseményen többek között – az IMF-tárgyalásokra is utalva – azt mondta, hogy amikor az Orbán-kabinet konszolidációról beszél, akkor nem az ország, hanem saját rendszere konszolidációjára gondol. Az elemző hozzátette: az orbáni kettős beszéd célja, hogy „minél jobban hátrál a kormány, annál hangosabban kell elfedni azt a szabadságharc hirdetésével”.

Lakner szerint az ország működtetése jelenleg kapkodva, egyik napról a másikra történik; a kabinet pedig egyelőre a „Köz(g)ép-osztály” megteremtésében és megerősítésében a legsikeresebb. Az elemző arról, hogy Fidesz mára „hozzágyengült” az ellenzékhez, azt mondta: a kormánypárt legszorosabb szövetsége nem az apátia, hanem a túlzott sokszínűség és eltérő érdeksor a másik oldalon, amelyhez hozzájárult a szolidaritás tudatos kiölése is. „A Fidesz vékony jégre vitte az országot és saját magát is, csak az a kérdés, hogy ki alatt szakad be (…) Nemcsak az igaz – ahogyan Lengyel László mondta –, hogy minden kormánynak van elődje, de egy demokratikus országban minden kormánynak utódja is van” – zárta hozzászólását Lakner Zoltán.

Szigetvári Viktor volt miniszterelnöki kabinetfőnök, a kötet egyik szerkesztője az eseményen többek között azt mondta: a Fidesz rosszul mérte fel a vele szemben támasztott választói keresletet, jelenleg csak a saját maga által kiválasztott választói rétegnek akar megfelelni, és annak sem sikerül. „Orbán Viktorék eltévesztették a politikai közepet (…) A Fidesz mást tesz, mint amit ígért. A beavatkozási kényszert és hangsúlyait kormányon talán már jobban felismeri, de minderre korrupt, dilettáns és fenntarthatatlan válaszokat ad” – fogalmazott többek között a szakértő. Szigetvári szerint az első Orbán-kormány félidejéhez képest a Fidesz most önmagát és az országot is rosszabb helyzetbe kormányozta. „Választást nyerni csak középen lehet, a Fidesz pedig nem középen politizál. Az elmúlt két év kudarc, de nem bukás” – tette hozzá egyebek mellett Szigetvári Viktor.

A József Attila Alapítvány kuratóriumi elnöke, Szekeres Imre a bemutató végén bejelentette, hogy egy év múlva a sorozat harmadik részével is jelentkezni fognak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.