Kövér dühbe gurult, kitiltották az Index újságíróit a Házból

Az Országgyűlés házvezetése szerint egyik videójukkal megsértették az Országház és az Országgyűlés méltóságát. Kövér László garanciát akar, hogy ezentúl tiszteletben tartják a tudósításokra vonatkozó szabályokat.

"Az Index.hu hírportálon 2011. december 20-án megjelent „Boldog Karácsonyt, magyar demokrácia!” című videó készítői azonban már nem csak a szabályokat, rendelkezéseket hagyták figyelmen kívül, de súlyosan megsértették az Országház és az Országgyűlés méltóságát is. Mindezek alapján az Országgyűlés házvezetése úgy döntött, hogy az Index.hu hírportál újságírói részére 2011. december 21-től az Országházba és a Képviselői Irodaházba parlamenti belépő nem adható ki mindaddig, amíg az Országgyűlés elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy a hírportál újságírói tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát és betartják a parlamenti tudósításra vonatkozó rendelkezéseket és szabályokat." – ez az idézet ma került ki az Index Videó Facebook-oldalára.

A házvezetés által kifogásolt videóban az Index újságírói egy dalt adnak elő az idei parlamenti munkájukat búcsúztatva. A fenti linken látható videón a dal 9 percnél kezdődik, és a kormány sikereit hivatott kifigurázva megörökíteni. Nehéz eldönteni, a szöveg vagy a láthatóan senkit sem zavaró klip okozott nagyobb felháborodást a parlamenti csőszökben. Arra pedig a szigorú rendfenntartók nyilván lázasan keresik a választ, miért nem fedezték fel, hogy egy legalább háromfős stáb rohangál, ugrál, bohóckodik a méltóságos termekben, és miért nem vetett véget a felháborító szentségsértésnek még a tetthelyen.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy a parlamenti belépési lehetőség megtagadására nem az Index.hu legutóbbi videofilmje miatt került sor, hanem mert sajnálattal azt tapasztalták, hogy az Index.hu parlamenti tudósítói az elmúlt időszakban sorozatosan hagyták figyelmen kívül az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó szabályokat, az Országgyűlés elnökének rendelkezéseit, és a házszabályt.

A sajtófőnök szerint az Országgyűlés elnökének kötelezettsége, hogy megőrizze a Ház méltóságát: ezért megfelelő garanciát kell kapnia arra, hogy a hírportál tudósítói tiszteletben tartják a vonatkozó rendelkezéseket, és az Országház, az Országgyűlés méltóságát. Néhány hónappal ezelőtt egy hasonló incidens miatt az Index.hu vezetése ígéretet tett arra, hogy újságírói betartják a szabályokat: ezért most a hírportál javaslatát várjuk, hogy milyen garanciákat tud nyújtani – áll Altorjai Anita válaszlevelében.

Kövér László
Kövér László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.