Kitiltották a kutyákat a liftből egy pécsi lakótelepen

Tilos kutyával beszállni a liftbe Pécsett, a kertvárosi lakótelep 34 tízemeletes épületében, mivel így határozott az érintett társasházak lakásszövetkezetének közgyűlése. A sokak szerint példátlan alapszabály-módosítás végletesen megosztja a kertvárosi ebtartókat és nem-tartókat.

A kutyák liftből való kiebrudalásáról még februárban döntött a Kertváros Lakásfenntartó Szövetkezet közgyűlése, tudtuk meg Kertvéllessy Lászlótól, a szövetkezet elnökétől. A grémium azért tűzte napirendre a kérdést, mert sok lakástulajdonos panaszkodott, hogy a kutyák rendszeresen bepiszkítanak a liftbe. A gyűlésen megjelent tagok túlnyomó többsége megszavazta a kutyák kitiltásáról szóló alapszabály-módosítást. A változásról mindenki értesülhetett, ám a döntést képtelenségnek érző kutyatartók sokáig csak viccnek hitték az egészet. Pár napja azonban elkészültek a tiltásról szóló táblák, s amikor a gazdik meglátták azokat a liftajtókon, felháborodtak, és válogatatlan kijelentésekkel szidták a szövetkezetet, valamint a tilalmat megszavazó lakótársakat.

A szövetkezetnek 2997 lakástulajdonos a tagja, s közülük több mint 1200-an tízemeletes épületben laknak. Felmérés nem készült arról, hogy ezekben a házakban a hány családot érinthet a tiltás, az ott lakók szerint azonban nem tévedhetünk nagyot, ha azt mondjuk, 100-120 kutyatartó família lehet a tízemeletesekben. Közülük különösen azok ítélik abszurdnak az új szabályt, akik a negyedik emeletnél magasabban laknak, és ráadásul idősek is már. Egy, a hetvenes éveit taposó hölgy például a kilencedik emeleten lakik, s ő nem titkolja: ha akarná, se tudná betartani a tiltást, hisz a lépcsőn nem tudja levinni a kutyáját naponta kétszer-háromszor, ezért aztán továbbra is együtt liftezik négylábújával.

Tegyük hozzá, hogy a tiltást megszegő ebtartókat a szövetkezet – mivel nem hatóság – nem bírságolhatja. Ha valaki azt tapasztalja, hogy kutya utazik a felvonóban, akkor a bíróságon indíthat keresetet a szabályszegő ellen. Az általunk megkérdezett jogászok nem vállalták, hogy egy ilyen eljárás esetleges eredményét prognosztizálják. A jogászok szerint sokkal több eséllyel jelenthető fel az, aki nem takarította ki és fertőtlenítette a liftet, miután a kutyája bizonyíthatóan bepiszkított oda. Kertvellesy László is így látja ezt, s a szövetkezet elnöke biztos abban, hogy az alapszabály-módosítás után is lesz, aki lifttel viszi le a kutyáját, a liftbe piszkítás azonban kevesebb lesz, mint eddig.

A kertvárosi kutyások váltig állítják, hogy: aligha. Ők ugyanis biztosak abban, hogy az emberek sűrűbben piszkítanak be a liftbe, mint a kutyák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.