Kitiltják az apákat éjszakára a gyerekkórházból

A Bethesda gyermekkórház szabályzata szerint csak az anyák vagy a nagymamák alhatnak bent a beteg gyerekekkel, az apákat ez a jog nem illeti meg.

Legfeljebb egy órát tölthetnek az apák a beteg gyerekekkel a Bethesda gyermekkórház II. számú belgyógyászati osztályának szabályzata szerint.  Az anyán kívül más látogatók a gyermekkel csak 16 és 17 óra között lehetnek, éjszaka pedig csak az anya vagy a nagymama maradhat az épületben  - írja az Index.

Velkey György, a kórház igazgatója írásban válaszolt az Index által feltett kérdésekre. Mint mondta, az apák kitiltásának több oka is van. Egyrészt egy kórteremben több gyereket is kezelnek, akad köztük olyan, akit még szoptatni kell, ilyenkor többeket zavarhat az idegen férfi jelenléte. Másrészt a vizitek alkalmával a gyerekeknek néha meztelenül kell mutatkozniuk - épp ezért a nők jelenlétét részesítik előnyben.

Mint mondta, napközben az édesapákat is örömmel látják, és mindenben egyenrangú szülőként kezelik őket, de ott, ahol három anya alszik a gyermek mellett, és esetleg egy beteg kamaszlány is fekszik az egyik ágyon, éppen az anyák kérésére nem tudnak szállást biztosítani a férfi hozzátartozóknak is. 

Az igazgató ugyanakkor megjegyezte, hogy a II-es számú belgyógyászati osztály tájékoztatóját nem a legszerencsésebb hangnemben fogalmazták meg. Hozzátette, amiatt, hogy egy apa nem aludhat bent, a kórház még sem szóbeli, sem írásbeli panaszt nem kapott, és az ombudsman sem vizsgált ilyen ügyet.

Velkey György azt ígérte, hogy a kórház áttekinti az apák bent alvásával kapcsolatos helyzetet, és egyértelműbbé teszi a közleményeit, hogy ne lehessen félremagyarázni azokat. 

Az egészségügyi törvény egyébként nem tesz különbséget apa és anya között. A szöveg szerint "a kiskorú betegnek joga van arra, hogy szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon".

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.