Kitiltási ügy: Polt léphetne, ha akarna

Az igazságügyi államtitkár szerint Polt Péter legfőbb ügyésznél érdemes tapogatózni arról, kért-e információkat az Egyesült Államoktól a kitiltási ügy részleteiről. Répássy Róbert úgy tudja, egyelőre nem, noha a két ország közötti jogsegély lehetőséget ad erre. Az Együtt-PM azt firtatja, a külügyi tárca vezetői között van-e olyan, akit kitiltottak Amerikából, míg a külügyi bizottság fideszes elnöke az amerikai ügyvivő részvételét furcsállja az internetadó elleni tüntetésen.

Okostelefonját nyomogatva várta a külügyi bizottság ülésének kezdetét Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi szóvivője, de ezúttal nem twitterezett. Pedig este még fiatalos stílusban kérte számon André Goodfriend amerikai ügyvivőn, mit keresett az internetadó elleni tüntetésen, amelyet szerinte az MSZP és a liberálisok szerveztek. „Ideiglenes ügyvivőként? Érdekes. Eh” – kommentálta első hevületében a történteket a Twitteren.

Kovácsra – aki csak érdeklődőként volt ott, nem szólalt meg – azért terelődött a figyelem, mert a bizottság eleinte nem volt határozatképes, húsz percet kellett várni, mire beesett még egy kormánypárti képviselő Németh Zsolt elnök és Balla Mihály alelnök mellé. Az ülést az MSZP kezdeményezte, de a szocialisták is távol maradtak, miután kiderült, hogy a múlt héten az Egyesült Államokban járt Szijjártó Péter ezúttal kínai útja miatt nem tud beszámolni a kitiltási ügyről.

Magyar Levente (b) és Répássy Róbert
Magyar Levente (b) és Répássy Róbert
Teknős Miklós / Népszabadság

Az őt helyettesítő Magyar Levente államtitkártól sok újdonságot nem tudtunk meg: az amerikaiak nem közölték a kitiltottak beosztását, gyanújuk pontos mibenlétét, a rendelkezésükre álló hiteles információkat. De a barátság megvan: jól teljesítettünk Afganisztánban, amerikai cégek 83 ezer embernek adnak munkát Magyarországon és így tovább.

Kissé változtatott viszont a másfél hete állandó kormányzati kommunikáción Répássy Róbert. Az igazságügyi államtitkár ugyanis jelezte, bár tagadhatatlanul nem segíti a tisztánlátást az, hogy az amerikaiak nem nevezik meg a feltételezett bűncselekmények állítólagos elkövetőit, a két ország között mégis csak működik bűnügyi jogsegély. Ez alapján pedig a legfőbb ügyész kérhet információkat, amelyeket az USA vagy átad, vagy nem, ám szerinte nincs ok arra, hogy ne adja át azokat. Répássy elmondta: úgy tudja, az ügyészség még nem terjesztett elő jogsegélykérelmet, a tárcának pedig csak bírósági szakban lenne erre lehetősége.

Az államtitkár azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM képviselője sürgette: a legfőbb ügyész kezdeményezzen eljárásokat a kitiltási ügyben. Répássy szerint az ellenzéki politikus „jó helyen tapogatózik”, ami mindenképpen fordulat azután, hogy a Miniszterelnökség és a külügyi tárca illetékesei eddig úgy nyilatkoztak: azt várják, Amerika önként adja át a birtokában lévő információkat. Azt viszont Répássy is hangsúlyozta, hogy a korrupció gyanúját csak konkrét büntetőeljárásban lehet tisztázni.

Szelényinek volt még egy érdekes kérdése: arról érdeklődött, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetésében nincs-e olyan, akit kitiltottak az Egyesült Államokból. Magyar Levente külügyi államtitkár azt válaszolta: nem tud arról, hogy bárki érintett lenne a tárcánál, de mivel az amerikaiak csak a kitiltottakat értesítették erről, így nem is tudhat. Szelényit ez nem nyugtatta meg.

Répássy Róbert – Schmuck Erzsébet LMP-s képviselő kérdésére – azt is közölte: előzetesen nem tudott arról, hogy Vida Ildikó NAV-elnök a múlt héten elhagyta az országot, de szerinte az adóhatóság vezetője a feletteseinek bizonyára bejelentette ezt.

Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke arról beszélt: a bűnügyi együttműködés igénybevétele kétoldalú lehetőség, és szerinte sajnálatos, érthetetlen és két baráti ország között nem is tekinthető normálisnak, hogy az USA nem kezdeményezte ezt, ha korrupcióról van tudomása.

A volt államtitkár óvatosan ugyan, de bírálta André Goodfriend ideiglenes ügyvivőt is, aki szerinte sajátos diplomáciai szerepet tölt be, politikai szerepvállalása pedig „elég pregnánsan testet öltött”vasárnap este az internetadó elleni tüntetésen. Szóvá tette, felettébb problémás, hogy az Egyesült Államok másfél éve nem nevez ki nagykövetet Budapestre, így megfelelő szintű egyeztetésekre sincs lehetőség.

Németh Zsolt azt is bejelentette, ha hazatér Kínából, Szijjártó Péter is a bizottság rendelkezésére áll majd.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.