Kitiltási botrány: nyomozás kizárva

A vádhatóság szerint nincsenek olyan új információk, amelyek okot adnának a kitiltási botrányt kirobbantó ügy nyomozásának folytatására.

Közleményben a Fővárosi Főügyészség leszögezte: sem az elsőfokú bírósági eljárásban, sem az ügyészséghez benyújtott, a nyomozás folytatását kezdeményező, döntően politikusok által benyújtott indítványokban nem találhatóak olyan új adatok, amelyek a Bunge-ügy nyomozásának folytatását indokolnák.

A Fővárosi Törvényszék két hete kihirdetett nem jogerős ítéletében két év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte T. Viktor Andrást, aki 2014 tavaszán egy találkozón azt közölte a Bunge amerikai étolajgyártó lobbistájával, hogy kétmilliárd forintért hivatalos személyeknél elintézi, az étolaj forgalmi adója 27-ről 5 százalékra csökkenjen. Több számla ellenében kellett volna a pénzt „a Századvég csoporthoz tartozóan kifizetni”. T. a találkozón megnevezte Heim Pétert, aki a kérdéses időben a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke volt, mint akin keresztül az ügyet majd intézik.

A nyomozás semmiféle kapcsolatot nem talált sem Heim, sem a Századvég más munkatársa és T. András között, ezért az ügyészség úgy ítélte meg, hogy az egészet csak T. találta ki, hogy „lenyúlja” a Bunge pénzét. (Mint emlékezetes, a ­Bunge-ügy állhat annak hátterében, hogy az Egyesült Államok kitiltott több magyar állampolgárt, mások mellett Vida Ildikó korábbi NAV-elnököt.) Ezzel szemben a bíróság úgy ítélte meg, hogy T. egy létező ajánlatot közvetített, csak éppen a nyomozás során a hatóságoknak nem sikerült azonosítaniuk az ajánlattevőt. Erre hivatkozva sürgették – főleg politikusok – a nyomozás mielőbbi folytatását, illetve vádolták meg az ügyészséget azzal, hogy nem nyomoztat az ügyben, kormányközeli embereket véd.

Ezekre a vádakra reagált a főügyészség csütörtöki közlemé­nyében, amelyből kiderült: T. Viktor András esetleges századvéges kapcsolatait igyekeztek feltérképezni. Más irányban is vizsgálódtak, de T. környezetében senkit nem találtak, akitől a „megbízás”, a korrupciós ajánlat származhatott volna.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.