Kitelepítés, átveréssel

Életveszélyes házba költöztettek ki egy roma családot a HVG információja szerint; aláirattak velük egy szerződést, de nemhogy az ígért pénzt sem kapták meg, hanem még örülhetnek, ha a gyerekeket nem viszik intézetbe.

Az önkormányzat közreműködésével telepítettek ki egy cigány családot Jászberényből Tarnaörsre, azt a látszatot keltve, mintha az érintett család önszántából vásárolt volna meg egy ingatlant a faluban – írja a  hvg.hu. A kitelepítettek – köztük kilenc kisgyermek – mindössze egy napig maradhattak az amúgy lakhatatlan tarnaörsi házban.

A család beszámolója szerint a falu körjegyzője a költözés másnapján jelezte nekik, hogy a gyermekek gyermekvédelmi okokból intézetbe kerülhetnek, mert a ház, amelybe vitték őket, statikailag életveszélyes és nem alkalmas arra, hogy kilenc kiskorú éljen benne. Ürmösék ekkor döntöttek úgy, hogy elköltöznek Jászberény egyik külterületén élő rokonaikhoz – jelenleg is ott tartózkodnak.

A hvg.hu birtokába került jegyzőkönyv szerint a jászberényi önkormányzat az ötvenes éveket idéző módszerekkel költöztette ki Ürmöséket: augusztus 7-én reggel a polgármesteri kabinet titkára egy „nagydarab, szemüveges és egy harmadik férfi” társaságában megjelent a bérlakás előtt és közölte a családdal, hogy költözni fognak. Ürmössel és feleségével aláírattak egy megállapodást, miszerint a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Zrt.-vel érvényben lévő bérleti szerződésüket „közös megegyezéssel” felmondják, s a cég 2,3 millió forint „pénzbeli térítést” fizet ki nekik. 

Az ingatlant még a költözés napján ledózerolták; a családfővel pedig aláíratták a tarnaörsi ház megvételét rögzítő adásvételi szerződést. Eszerint a vevő, Ürmös Csaba megtekintette és megismerte a megvásárolt ingatlant (azt a házat, amit sem akkor, sem korábban nem látott); az 1,4 millió forintos vételárat ő és az eladó kölcsönösen alkudta ki. „Ürmös Csaba beszámítási képessége nem volt korlátozva, ügyletképes volt” – mondta a hvg.hu megkeresésére az adásvételi szerződést szerkesztő Knorr János ügyvéd. Ürmös Csaba azonban a pénzből csak százezer forintot látott. A vételárat ügyvédi letétből kapta meg az eladó, a néhány százezer forintos különbözet sorsáról pedig semmit nem lehet tudni.

"Amikor megláttam az ingatlant, csalódott voltam, nem erre számítottam, legszívesebben visszamennék Jászberénybe” –  mondta a falu jegyzőjének Ürmös az adásvétel másnapján.

Jászberény fideszes polgármestere, Szabó Tamás nyilatkozata szerint korábban megtiltotta, hogy az önkormányzat segédkezzen a Munkás utcában élőknek ingatlant vásárolni. A kiköltöztetés után pedig úgy nyilatkozott, hogy a bérlakásban korábban élő családok közül kettő élt azzal a lehetőséggel, hogy a nekik járó összegből másik lakóházat vásároljon. Az egyik család Tarnaörsön, a másik Jászfelsőszentgyörgy külterületén vett házat magának – mondta akkor Szabó Tamás.

Tarnaörs jegyzője, Bugyi Csaba azt nyilatkozta a lapnak, az építésügyi hatóság megvizsgálta a tarnaörsi ingatlant, s bár még szakvélemény nem született, előzetesen elmondták a szakemberek, hogy a ház baleset- és életveszélyes, ezért valószínűleg bontani kell. Erről pedig majd értesítik Ürmös Csabát, az új tulajdonost, akinek az adásvételi szerződés értelmében még egy 50-60 ezer forintra rúgó illetéket is meg kell fizetnie.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.