Kiszorulhat az alvilág a drogpiacról

A háztájiban termelt marihuána és a sufnikban kevert szintetikus kábítószerek érzékeny veszteségeket okoztak Magyarországon is a drogpiac gyors változásait követni egyre kevésbé képes alvilági csoportoknak. A bűnszervezetek akár ki is szorulhatnak egykori fő piacaikról. Csökkent a kereslet a heroin iránt, a bűnözői csoportok pedig nehezen követik a változásokat

Szerdán D. Bernardo olasz állampolgár csuklóján kattant a bilincs. Miután kiszabadult a börtönből és törvényes munkát nem kapott, körbetelefonálta az ismerőseit. Két nap múlva csörgött a telefonja, egy csomagot kell eljuttatnia Brazíliából Európába 4000 euróért. Az ő futársága is a Liszt Ferenc repülőtéren ért véget. Ugyanolyan hajfestékes tasakokba csomagolva találtak nála több mint 12,5 kiló, mintegy 190 millió forint értékű kokaint, mint az előtte két nappal lebukott portugáloknál.

Munkában a kábítószer-kereső kutya a Liszt Ferenc repülőtéren. Főként kokainszállítmányok nyomára bukkanhat
Munkában a kábítószer-kereső kutya a Liszt Ferenc repülőtéren. Főként kokainszállítmányok nyomára bukkanhat
Illyés Tibor / MTI

Hétfőn egy 48 éves férfi és egy 23 éves nő bukott le, 110 millió forint értékű kokain volt náluk hajfestékes tasakokba csomagolva. A hivatalos közlés szerint a Dubajból érkező párost ideges viselkedése buktatta le a repülőtéri rendőrök előtt. Úgy tudjuk, a két egymást követő sikeres fogásban a rendőrök éberségén túl szerepe lehetett a hatóságok nemzetközi együttműködésének; fülest kaptak, hogy kiknél keressék a drogot. Ezzel a két fogással együtt az idén közel annyi kokaint foglaltak le Magyarországon, mint tavaly egész évben. És még csak január közepén vagyunk.

Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője szerint az elfogott kokainszállítmányokat vélhetőleg nem a hazai piacra szánták. Magyarországon évek óta stagnál a kereslet az elit drogjára. Túlságosan drága, ezért csak kevesen engedhetik meg maguknak.

A kokainnál olcsóbb, és teljesen más hatású heroin iránt viszont csökkent a kereslet. Ez a drogfajta szinte el is tűnt a hazai piacról. Az európai heroinkereslet is csökkent, így a korábban a magyarországi tranzitszállítást végző bűnszervezetek kénytelenek voltak az illegális cigaretta- és az emberkereskedelemben hasznosítani csempésztapasztalataikat.

A korábbi első számú partidrog, az ecstasy 2009-ben szinte teljesen eltűnt, ám mostanában újra kezd divatba jönni. Régi piacvezető pozícióját azonban aligha szerzi vissza, az új típusú pszichoaktív anyagok ugyanis árban alul, hatásban felülmúlják. Ráadásul sok szer ezek közül még nem minősül kábítószernek, ezért a fogyasztásuk nem büntetendő.

Az elmúlt öt évben mintegy 400-450 féle új típusú kábítószer bukkant fel a piacon, csak tavaly 80-nal nőtt a választék. Ahogy nőtt a „kiskertekből” lefoglalt marihuánatöveké is. A hazai fogyasztás egy részét ebből a drogfajtából egy ideje már a háztáji termelők elégítik ki, de az importra még szükség van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.