Kiszelly szerint Gyurcsány nélkül esélyesebb lenne az MSZP

Gyurcsány Ferenc távozásával – és a belső viták lezárásával – jobb esélyei lennének az MSZP-nek a megerősödésre – véli Kiszelly Zoltán politológus.

Ameddig a szocialisták nem képesek lezárni a belső vitáikat, addig nem várható a párt jelentős megerősödése – kommentálta a szeptemberi közvélemény-kutatások eredményét Kiszelly Zoltán a Magyar Nemzet internetes kiadásában. A felmérések szerint a Fidesz–KDNP továbbra is őrzi jelentős előnyét, míg az MSZP és a Jobbik gyakorlatilag fej-fej mellett halad. A politológus úgy véli, gazdasági okokkal magyarázható a bizonytalanok számának növekedése.

A Fidesz–KDNP továbbra is integrálja a mérsékelt jobbközép szavazókat, ami körülbelül 1,8 milliós tömeget jelent – mondta el a szeptemberi közvélemény-kutatásokról az MNO-nak Kiszelly Zoltán politológus. Véleménye szerint az elmúlt hónapok tendenciája alapján a kormánypárt szavazóinak a lassú olvadása figyelhető meg. Egy részük az egyre nagyobb bizonytalan rész felé indult el, míg a két szélső rész az LMP és a Jobbik táborába került.

A szakértő arra is rávilágított, hogy ameddig a szocialisták a belső küzdelmeikkel vannak elfoglalva, addig nem tudnak megerősödni, mivel a szavazók nem szeretik a vitatkozó pártokat.

A kormányból való kiábrándulás Kiszelly szerint alapvetően gazdasági okokkal magyarázható, amelyből a Jobbik szociális demagógiával próbál nyereséget csinálni. A radikális párt a szociális populizmussal egyelőre be tudja előzni az MSZP-t – vélte a politológus.

A bizonytalan szavazókról Kiszelly úgy vélekedett, hogy ők még az ellenzékben nem látnak alternatívát, és mivel nincsen választási helyzet, a következő másfél évben nem is fognak az irányukba elindulni.

A politológus arról is szólt, hogy amíg az úgynevezett egykori „vörös félholdban” (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati része, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés) a szocialisták nem lesznek képesek megszólítani a Jobbik szavazóit, addig nem is várható, hogy a Fidesszel versenyképesek legyenek.

Kiszelly szerint ezekben a régiókban körülbelül 250-300 ezer szavazót „birtokol” a Jobbik. Úgy látja, hogy a cigány-magyar együttélés problémáira nem tudtak a szocialisták jó válaszokat adni. Gyurcsány esetleges távozása esetén könnyebben tudnának nyitni ezen szavazói csoportok felé – tette hozzá.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.